Слави Трифонов: "С теб може да се случи това, което се случи с Петър Илиев" Снимка: © БНТ

Председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов зае многозначителна позиция по случая с Петър Илиев, който беше обявен за плагиат в проверката на Етичната комисия към СУ "Св. Климент Охридски".

Трифонов не се разграничава от Илиев, но и не отрича изводите на университетската комисия, както направи юристът в своя самозащита.

"Петър Илиев беше едно от предложенията на „Има такъв народ“ за министри, ако въобще се беше стигнало до възможността „Има такъв народ“ да реализира правителство. Това беше отдавна. Оттогава се случиха много неща.
Правителство на „Има такъв народ“ не беше съставено, а сега идват нови избори. Дали Петър Илиев е плагиатствал или не – ние не можем да знаем, защото нито сме специалисти, нито сме отговорни за нещо подобно, а и това е казус, който, ако въобще се е случил, е бил много отдавна, много преди да съществува „Има такъв народ", пише Трифонов в публикация във Facebook.

В същото време, той заявява, че неуспелият кандидат за вицепремиер и министър Илиев "не е бил във властта, не е отговарял за магистрали, за пари, и за каквото и да било, свързано с власт".

"Ние разбираме, че огромният интерес към него всъщност е интерес към нас, към нашите решения и нашите действия, но единственото, което можем да кажем по въпроса, е: Ти, който симпатизираш, участваш или ще симпатизираш и ще участваш в "Има такъв народ", ти, приятелю, приятелко, с теб може да се случи това, което се случи с Петър Илиев. Затова се налага да бъдеш перфектен", завършва посланието на Слави Трифонов.

По-рано днес Виктория Василева от ИТН призова "да спрем вече да обсъждаме темата "Петър Илиев", като отново използва аргумента, че актът на плагиатството от негова страна е станало "във времето преди ние да работим с него".

Все още не е ясно дали юристът ще бъде кандидат за листите на "Има такъв народ" за 47 Народно събрание.

Плагиатството е основание за освобождаването на Петър Илиев като преподавател в СУ. Преди това обаче Факултетният съвет на Юридическия факултет трябва да избере комисия от специалисти, която да изготви мотивирано становище по предложението за уволнението му.

Досега Трифонов твърдеше, че има "политическа поръчка" срещу Илиев и ИТН заради проверката на МВР и прокуратурата по случая. В началото на септември той обяви, че "ще се погрижи за Петър Илиев, както се грижа за всички почтени и лоялни хора, които познавам".

Слави Трифонов обвини МВР в "поръчка" заради проверка на книгата на Петър Илиев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024