Снимка: © БНТ

Председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов зае многозначителна позиция по случая с Петър Илиев, който беше обявен за плагиат в проверката на Етичната комисия към СУ "Св. Климент Охридски". 

Трифонов не се разграничава от Илиев, но и не отрича изводите на университетската комисия, както направи юристът в своя самозащита. 

"Петър Илиев беше едно от предложенията на „Има такъв народ“ за министри, ако въобще се беше стигнало до възможността „Има такъв народ“ да реализира правителство. Това беше отдавна. Оттогава се случиха много неща.
Правителство на „Има такъв народ“ не беше съставено, а сега идват нови избори. Дали Петър Илиев е плагиатствал или не – ние не можем да знаем, защото нито сме специалисти, нито сме отговорни за нещо подобно, а и това е казус, който, ако въобще се е случил, е бил много отдавна, много преди да съществува „Има такъв народ", пише Трифонов в публикация във Facebook. 

В същото време, той заявява, че неуспелият кандидат за вицепремиер и министър Илиев "не е бил във властта, не е отговарял за магистрали, за пари, и за каквото и да било, свързано с власт". 

"Ние разбираме, че огромният интерес към него всъщност е интерес към нас, към нашите решения и нашите действия, но единственото, което можем да кажем по въпроса, е: Ти, който симпатизираш, участваш или ще симпатизираш и ще участваш в "Има такъв народ", ти, приятелю, приятелко, с теб може да се случи това, което се случи с Петър Илиев. Затова се налага да бъдеш перфектен", завършва посланието на Слави Трифонов. 

По-рано днес Виктория Василева от ИТН призова "да спрем вече да обсъждаме темата "Петър Илиев", като отново използва аргумента, че актът на плагиатството от негова страна е станало "във времето преди ние да работим с него". 

Все още не е ясно дали юристът ще бъде кандидат за листите на "Има такъв народ" за 47 Народно събрание. 

Плагиатството е основание за освобождаването на Петър Илиев като преподавател в СУ. Преди това обаче Факултетният съвет на Юридическия факултет трябва да избере комисия от специалисти, която да изготви мотивирано становище по предложението за уволнението му. 

Досега Трифонов твърдеше, че има "политическа поръчка" срещу Илиев и ИТН заради проверката на МВР и прокуратурата по случая. В началото на септември той обяви, че "ще се погрижи за Петър Илиев, както се грижа за всички почтени и лоялни хора, които познавам". 

Слави Трифонов обвини МВР в "поръчка" заради проверка на книгата на Петър Илиев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба