Слави Трифонов влезе в спор с кабинета заради броя на мигрантите, които Австрия иска да приемем Снимка: © Getty Images

Председателят на ИТН Слави Трифонов обвини правителството в невярна информация относно броя на нелегалните мигранти, които България се е съгласила да приеме от Австрия в замяна на компромис за Шенген.

Трифонов публикува във Facebook справка, която австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер е изготвил още през април 2023 г. заради питане на депутат.

В справката се посочват няколко данни, свързани с България и механизмите на Дъблинския регламент, според който държавите от ЕС могат да връщат задържани нелегални мигранти в държавата на първата им регистрация.

  • Документът представя данни за периода на 2022 г., според които Виена е отправила близо 9200 искания до България за приемане на мигранти от трети страни.
  • Приетите от българските власти искания за 2022 г. са били 6619, като прави впечатление, че това е най-големият брой на фона на останалите държави от ЕС.
  • Отказ е направен по другите 2845 искания (отново най-висок брой спрямо посочените в справката страни от ЕС).
  • Това, което Трифонов не е посочил, е броят на действителните трансфери от Австрия до България през 2022 г. - а те са само 34.

От пресслужбата на Министерски съвет реагираха на позицията на Трифонов, като уточняват, че има значителна разлика между отговорите на държавите по запитвания по Дъблинския регламент и фактическото приемане на мигранти.

"България получава запитвания по реда на Регламент Дъблин, не само от Австрия, но и от всички държави-членки на Европейския съюз още от 2007, откакто страната е член на ЕС. Задължението на страната ни е в посочените в Регламента срокове да отговори на това запитване. Отговорът ни може да бъде, че България поема или не поема такава отговорност.

"От всички направени запитвания отпадат лицата, за които страната ни е дала отрицателен отговор за прием, както и за тези, за които сроковете за прехвърляне са изтекли, поради което отговорна е станала приемащата държава-членка.

Освен това чужденците имат право да обжалват решението си за трансфер към България.

"Така че всякакви предварително обявени числа, преди осъществените трансфери, нямат отношение към реалния брой бежанци, които се приемат обратно", се казва в позицията на МС.

Няколко дни по-рано правителството обяви за "фалшива информация" медийни статии за това, че "България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген".

От друга справка на Държавната агенция за бежанците се споменаваше броя от 113 души, търсещи международна закрила, които са върнати от Австрия в България - но през 2023, а не 2022.

Според същото съобщение заявените входни трансфери през 2023 са били само 193.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024