След 14 години Вальо Топлото се оказа невинен по дело за милиони от "Топлофикация" Снимка: © Булевард България

Поредното знаково дело на прокуратурата се провали на трета инстанция, след като Върховният касационен съд призна Валентин Димитров ("Вальо Топлото") за невинен след 14-годишен процес.

Обвинението срещу него беше за присвояване на 4,5 млн. лв. от "Топлофикация" София, чийто директор той беше до 2005 г.

Както ВКС, така и двете по-ниски съдебни инстанции смятат, че прокуратурата не е предоставила никакви доказателства в подкрепа на обвинението.

Отделно от това Димитров е съден и за пране на пари - дело, което също се влачи повече от десетилетие и до момента има само първоинстанционна (невлязла в сила) осъдителна присъда. Третото дело за валутни престъпления се провали още през 2019.

Процесът за предполагаема щета от 4,5 млн. лв., по който ВКС се произнесе в полза на подсъдимия, започна още през 2009 г. и премина през няколко обрата, докато през 2012 г. не беше върнат отначало.

Прокуратурата твърдеше, че шефът на "Топофикация" е използвал свързана фирма, на която е възлагал завишени обществени поръчки за ненужна продукция.

Трите съдилища обаче смятат, че няма данни за нарушение на Закона за обществените поръчки, а доставките са направени по линия на проект с европейско финансиране през единствената компания-представител на производителя за България.

ВКС посочва още, че прокуратурата не е доказала обвинението за длъжностно присвояване на Димитров, след като срещу платените от "Топлофикация" пари са доставени фактурирани стоки.

Не е доказано по несъмнен начин и че цените на тази продукция са били завишени в интерес на търговеца, от който "Топлофикация" купува.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024