След 2 ч. преговори на ГЕРБ с ПП-ДБ: Партиите търсят как да заобиколят блокиралия избор на председател Снимка: © Народно събрание

Ръководителите на групите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" прекараха около 2 часа в преговори след неуспешния опит за избор на председател на 49 Народно събрание.

От думите на Десислава Атанасова след края на разговорите стана ясно, че съгласие за избор на Росен Желязков все още няма - но двете коалиции са се опитали да заобиколят този проблем, като се договорят за приоритетна обща законодателна програма.

Основните теми в нея: еврозоната, Шенген, правосъдната реформа, понижаването на цените, борбата с инфлацията и др.

Томислав Дончев направи уточнение, че няма как да се приеме предложението на Асен Василев за ротационна смяна на председателя на парламента, защото това влиза в противоречие с конституцията.

"Имаме добър разговор, добър тон и се радвам, че това се случва в първия ден на 49 Народно събрание. Много по-добре е да се вземе комплексното решение каква ще е законодателната инициатива на парламента и това да е обвързано с избора на председател на Народното събрание. Най-важно сега е да стигнем до съгласие кои са приоритетните секторни политики за държавата ни", каза Атанасова пред журналисти.

Тя отказа да отговори дали изработването на тази програма е част от по-големи преговри за съставяне на кабинет.

"Утрешният ден предполага отново среща, отново излъчване на контактна група, която да подреди важните за първите две по големина коалиции приоритети. Ние ще търсим и останалите групи, защото смятаме, че има приоритети, зад които всички парламентарни групи можем да се обединим", каза още Десислава Атанасова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024