След 3 дни размисъл: Служебният кабинет все пак намери пари за великденски добавки към пенсиите Снимка: © Getty Images

Служебният кабинет е преосмислил първоначалните си планове да не отпуска великденски добавки към пенсиите през април.

Премиерът Гълъб Донев лично обяви, че по 70 лв. ще бъдат доплатени само на онези хора, чиято основна пенсия е в размер на до 504 лв. (включително) - линията на бедност в страната през 2023.

Донев оправда противоречивите действия на кабинета с "наследството" на 48 Народно събрание - въпреки че великденски добавки се плащат всяка година от над 30 г. насам.

"Какво означава да се правят извънредни разходи в режим на удължителен закон за бюджета? В предложението си служебното правителство беше предвидило по-общи формулировки в частта за финансиране на разходите. Народните представители ограничиха нормативните възможности за извънредни разходи от служебното правителство. Това е основната причина да сме затруднени при намирането на решение - липса на нормативна възможност за осигуряване на необходимия финансов ресурс от бюджета за изплащане на т.нар. великденски добавки към пенсиите", каза той на брифинг в Министерски съвет.

В съобщението на НОИ от 3 април, което разясняваше графика за априлските пенсии, нямаше и дума за празнични добавки, което провокира критики към правителството.

Междувременно - Донев обяви, че е събран "ограничен ресурс" от 72 млн. лв., с който ще се осигурят добавки за най-нископлатените пенсионери.

"За някои анализатори осигуряването на този ресурс е лесна работа, уверявам ви, че не е", каза още той.

Парите са част от разликата между планирания и реализирания бюджетен дефицит за 2022 г. и няма да се отразят върху разходите на държавата за 2023.

"Това решение ще се възприеме като несправедливо от пенсионерите, които няма да получат тази добавка, особено тези, които получават с малко над линията на бедност. Това беше най-справедливото решение, в което държавата се намира в момента", беше коментарът на Донев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024
Важно днес

САЩ дават 10 млн. долара за залавянето на руски хакер

Негова група е натрупала огромни печалби от откупи след кибератаки

14:09 - 08.05.2024
Важно днес

Още атаки над политици в Германия: ще има ли по-строги наказания за нападателите?

Последният случай е с Франциска Гифи от СДП, тя не е пострадала сериозно

12:13 - 08.05.2024