След 3 г. скандали: АМ "Хемус" пак ще се строи с инхаус поръчки и с нови цени Снимка: © Getty Images

Разтрогването на скандалните договори за "наем" на техника и строители, с които "Автомагистрали" прикриваше реалните поръчки за строителство на АМ "Хемус", няма да се случи заради изтекла давност.

Вместо това - договорите от 2019 г., сключвани по времето на ГЕРБ и неизпълнявани до днес, вероятно ще бъдат индексирани, така че да се отрази повишената инфлация в цените на материалите.

Това става ясно от изказване на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков през ресорната комисия в Народното събрание. Цеков призовава да се "затвори дебатът" за договорите по "Хемус", за да може пътят да започне да се строи по-бързо.

Смяната на курса идва изненадващо на фона на усилията, които ПП положи още от създаването си за разкриване на всички процедурни и финансови злоупотреби при възлагането на договорите за магистралата.

Строителството на оставащите лотове беше възложено формално на държавната компания "Автомагистрали" по т.нар. инхаус процедура, без реални търгове. Фирмата обаче се оказа неспособна да построи каквото и да било по "Хемус" - вместо това тя се превърна в посредник за "ръчен" подбор на строителни фирми, заобикаляйки нормалния контрол по закона за обществените поръчки.

"По тези договори са минали всякакви преклузивни срокове за реализиране на всякакви правни съображения. Има сключени договори, те са санирани, независимо дали са имали пороци", твърди Цеков, цитиран от в. "Сега".

В сряда Бойко Борисов използва случая да обвини не само ПП, но и медиите за това, че "се водихте по сензацията "Хемус, чували, глупости".

"С ваша голяма помощ (към журналистите) нито е построено, два пъти по-скъпо ще е с индексациите и същите фирми. Три години хаос, нищо, нищо, на двойна цена. Ей това е далавера. Извинявам се, точната дума е глупост. И днес залата го потвърждава. Същите фирми на двойно по-висока цена и три години закъснение. Честито на тези, които карат по строшените пътища, редят се с километри на границата с Гърция, че няма "Струма", няма "Хемус", обяви още той в кулоарите на Народното събрание.

Не е ясно как ще се осъществи индексирането на договорите, като Цеков признава, че има разногласия по темата между Министерски съвет и МРРБ - "доколко това са договори за обществени поръчки и доколко методиката за индексация може да се приложи към тях".

Самият министър защитава тезата, че не е възможно да се изисква от фирмите да строят по цени от 2019 г. на фона на инфлацията в междинния период.

Още във вторник Слави Трифонов атакува остро ПП като продължение на скандала им с Гроздан Караджов, когото обвиняваха в опит за изнудване за повече бюджетни средства към пътните фирми по спорните поръчки за "Хемус" при свалянето на кабинета "Петков".

Той нарича Кирил Петков и Асен Василев "нагли лъжци", като заявява, че "не само, че ще платят всички пари по инхаус процедури, не само, че те самите ще правят инхаус процедури, ами на всичкото отгоре ще ги индексират, тоест - ще дадат още повече пари".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024