След ДПС за Пеевски - и ГЕРБ ще чака доказателства от САЩ за корупцията на Горанов

Бившият депутат от ГЕРБ Тома Биков лансира познатата теза на ДПС след налагането на санкциите "Магнитски" срещу Делян Пеевски - този път по повод обвиненията срещу съпартиеца му и бивш финансов министър Владислав Горанов в корупция.

"Уважаваме закона "Магнитски", нямаме претенции към него. Анализираме внимателно сигнала, който се дава и очакваме от партньорите и службите да предоставят необходимите доказателства. Отворени сме към това да видим какви са доказателствата. Политическият отговор е, че ако има доказателства за това, което го обвиняват, трябва да бъдат предадени на съдебната система", обяви Биков в "Панорама" по БНТ.

Същата позиция зае ДПС през 2021 г., когато за първи път САЩ санкционира български политик за корупция - а тъй като прокуратурата така и не дочака "доказателства", не предприе никакви мерки срещу Пеевски и той се класира в три поредни Народни събрания.

Биков не успя нито да разграничи партията от действията на Владислав Горанов - нито да защити наследството му като министър - на фона на обвиненията, че с действията си той е допринесъл за огромна щета върху данъчните приходи от 600 млн. лв.

Вместо това Биков повтори няколко пъти, че Горанов вече не е депутат или министър от 2020 г., а ГЕРБ "няма участие нито в управлението, нито в някакъв контрол върху някакви институции".

Биков очевидно се затрудняваше да намери отговор на елементарния въпрос за това каква е политическата позиция на партията за отговорността на Горанов и за ролята му в двете управления на страната.

"Ние сме показали много отдавна, че при нас отговорността е персонална. Не знам как можем да реагираме като партия, при положение че г-н Горанов не е нито депутат, нито министър. Да го извадим на площада и да го набием ли? Няма да го направим. Ако има данни за обвинение, съдът трябва да каже дали са достатъчни", беше коментарът му.

Междувременно Биков отправи многозначително послание към чуждестранните партньори, че "ГЕРБ е един от центровете, които държат България в орбитата на цивилизационния избор" и че ако "стотиците хиляди хора, които поддържат този избор, се отклонят от него, нещата ще станат много по-лоши".

Тома Биков не отговори на напомнянето на Атанас Атанасов (ДБ), че американското Министерство на финансите е описало добре известни твърдения за ролята на Горанов и ГЕРБ в корупционните схеми на Васил Божков по време на възхода на "Националната лотария". Вместо това той обвини ДБ, че не се е коалирала с ГЕРБ, за да не позволява на Румен Радев да ръководи държавата със служебен кабинет и че не е направила съдебна реформа в 8-те месеца на участие в изпълнителната власт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024