След година закъснение НАТО започва да доставя изтребители F-16 на Украйна Снимка: © Getty Images

След около година закъснение НАТО започва да доставя изтребители F-16 на Украйна. Това стана ясно от изказване на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в сряда.

"Докато говорим тук, преместването на самолетите F-16 е в ход", заяви той на форум по сигурността в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Блинкен добави още, че самолетите ще "прелетят над Украйна това лято", но не конкретизира за какъв брой става дума.

От съображения за сигурност не се разкриват повече подробности за доставките и планирания трансфер.

Коалицията около Нидерландия и Дания вече беше обещала на Киев изтребителите миналата година, но доставката се отлагаше все повече и повече.

Укрепването на противовъздушната отбрана е от решаващо значение за Украйна, която вече две години се бори с руската агресия. През пролетта Москва поднови въздушните си нападения срещу националната електропреносна мрежа на Украйна, което доведе до мащабни прекъсвания на електрозахранването.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на страните-доставчици.

"Благодарен съм на Съединените щати, Дания и Нидерландия за това, че предприеха практически стъпки за постигане на целта на всички украинци", написа той на X. Страната му се нуждае от поне 128 изтребителя, за да се предпази от руските самолети.

От Вашингтон генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че през следващите няколко дни Алиансът вероятно ще постигне съгласие за изпращане на нов "солиден пакет помощ" за Украйна.


Атаката срещу детска болница в Киев e с руска крилата ракета и има доказателства


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024