След смъртта на 12-годишно дете в Лясковец: Прокуратурата проверява и несменяемия кмет

Катастрофата в Лясковец, при който 12-годишно дете с колело загина при удар от автомобил близо до пешеходна пътека, стана повод за проверка на кмета на града Ивелина Гецова.

Причината: липсата на адекватно осветление и изтърканата маркировка на улицата, при която се е случил фаталният инцидент.

Прокуратурата във Велико Търново обяви, че ще Гецова ще бъде проверена за това дали е осигурила "всички фактори за безопасността на участъка".

  • "Ако някои от тези фактори се дължи най-вече на бездействие на някое длъжностно лице, на него ще му бъде потърсена отговорност", казва местният окръжен прокурор Христо Христов.

Жители на града сигнализират в социалните мрежи, че районът около пешеходната пътека е с много слаба видимост заради лошото улично осветление, което допълнително е закривано от неподрязаните дървета.

Призиви за оставка на Ивелина Гецова дойдоха и заради това, че тя не е изпълнила решение на Общинския съвет на Лясковец за въвеждане на специални мерки за повишаване на сигурността на пешеходците.

Решението на ОбС е взето в края на декември 2019 г. и предвижда:

  • да се подмени старото неефективно улично осветление с такова от ново поколение, като допълнително се осветят пешеходните пътеки;
  • общинската администрация да разработи график и да организира изграждане на повдигнати пешеходни пътеки;
  • да се заложат необходимите средства в проектобюджета за 2020 г. за тези задачи.

Парите за 5 повдигнати пешеходни пътеки се планират в бюджета на общината, но едва 2 години по-късно - в този за 2022 г. И отново решението не е задействано.

Ивелина Гецова е несменяем кмет на Лясковец вече 15 години - от 2007 досега.

  • Първоначално тя е издигната от доста широко обединение около ГЕРБ, ДСБ, Съюза на свободните демократи и Земеделския народен съюз. През 2011 г. тя е подкрепяна и от "Български социалдемократи", като печели от първи тур.
  • През 2015 и 2019 г. Гецова вече става е еднопартийна номинация на ГЕРБ.

Гражданите на Лясковец се събраха на бдение в памет на загиналото момче в четвъртък вечер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024