След Колорадо, втори щат забрани на Тръмп да се яви на президентските избори Снимка: © Getty

Мейн дисквалифицира Доналд Тръмп от щатския вот на първичните президентски избори в САЩ догодина, като стана вторият щат, който забрани на бившия президент да участва в надпреварата.

Държавният секретар на щата Мейн, демократката Шена Белоус, стигна до заключението, че Тръмп, който е основен претендент за президентската номинация на републиканците, е подбудил към въстание, разпространявайки неверни твърдения за изборите през 2020 г.

Бившият президент е обвинен и в това, че е призовал поддръжниците си да тръгнат на шествие към Капитолия, за да попречат на законодателите да удостоверят победата на Байдън.

"Конституцията на САЩ не толерира посегателство върху основите на нашето правителство", пише в документа от 34 страници, цитиран от агенция "Ройтерс".

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния съд на щата и Белоус отложи влизането му в сила, докато съдът се произнесе по въпроса.

Преди дни Доналд Тръмп беше лишен и от правото да се яви на първичните избори в Колорадо, като стана първият кандидат за президент, признат от съдебна инстанция за неправоспособен за най-високата политическа позиция в САЩ.

Решенията и на двата щата се позовават на рядко използвана разпоредба в 14-та поправка на американската Конституция, която забранява на длъжностни лица, участвали в "бунт или въстание", да заемат каквато и да е публична длъжност, цивилна или военна, на федерално или щатско ниво.

  • Спорният въпрос беше дали забраната за "въстаниците" се отнася за президентската институция или не, тъй като тя не е изрично посочена в този конституционен текст, а формулировката му говори за длъжности "под" управлението на САЩ и щатските власти. В случая - върховните съдии в щата приемат, че е ясно по подразбиране, че не може нарушители на законова клетва да бъдат президенти.

  • Тръмп обеща да обжалва решението на Колорадо пред Върховния съд и разкритикува оспорването на бюлетините като "недемократично".

  • Подобни опити за дисквалификация на Тръмп в други щати бяха отхвърлени. В сряда висшият съд в Мичиган, щат с решаващо значение за битката на парламентарните избори, отказа да разгледа дело, целящо дисквалифицирането на Тръмп от бюлетината за първичните президентски избори в щата.

Адвокатите на Тръмп оспорват участието му във въстание, като твърдят, че забележките му към поддръжниците в деня на бунта срещу Капитолия през 2021 г. са били защитени от правото му на свобода на словото.

Историческите решения се отнасят само за първичните избори в Мейн и Колорадо през март, но може да повлияят на статута на Тръмп за общите избори през ноември. Решението на щата Мейн вероятно ще засили натиска върху Върховния съд на САЩ да разреши въпросите относно правото на Тръмп да бъде избиран в цялата страна съгласно конституционната разпоредба.

Консервативното мнозинство от 6-3 членове на съда включва трима съдии, номинирани от Тръмп.


Историческо решение: Тръмп няма право да се яви на президентските избори в Колорадо


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024