И Швеция се оказа против приемането на България в Шенген заради корупцията и престъпността Снимка: © Unsplash

Швеция може да отхвърли предложението на своето правителство, касаещо приемането на България, Румъния и Хъртавия в Шенгенското пространство. Това става ясно от изказвания както на един от подкрепящите управлението партньори, така и на опозицията в парламента, пише шведският всекидневник "Dagens Nyheter".

Правителството на малцинството няма да събере нужната подкрепа по предложението, след като Социалдемократите и Шведските демократи обявиха, че не са съгласни трите страни да станат част от Шенген. Аргументите им са относно състоянието на борбата с корупцията и организирана престъпност там.

Ако това се случи, Швеция ще е втората страна, която блокира членството на България в зоната. По-рано такова решение взе и Нидерландия, чийто парламент прие резолюция "против" това.

В четвъртък в Комисията по правосъдието в шведския парламент е внесено предложението, с което страната трябва да каже "да" на София, Букурещ и Загреб. Според социалдемократът Ардалан Шекараби обаче правителството няма необходимата подкрепа, за да приеме позицията.

"Смятаме, че когато става въпрос за разширяване на Шенген, трябва да започнем от нашите нужди за контрол на влизането и излизането и да гарантираме, че разполагаме с всички инструменти, от които се нуждаем в борбата с престъпността. Това не е малък проблем. На практика това означава премахване на контрола при влизане и излизане. Не смятаме, че това е в интерес на вътрешната сигурност на Швеция", казва Шекараби.

Крайнодясната и евроскептична партия "Шведски демократи", които не са част от правителството но го подкрепят, също се противопоставят на идеята.

"В случая с България и Румъния Швеция в момента изпитва широко разпространени проблеми с граждани от тези страни, които злоупотребяват със съществуващата директива за мобилност, което поставя под въпрос обществения ред в Швеция", посочва Адам Мартинен, член на правната комисия от групата на партията.

Според него основен фактор за това са "мащабната корупция и липсата на борба с организираната престъпност", но той изразява и опасенията си, че членството на Букурещ в Шенген ще измести външната граница на Споразумението до тази с Украйна.

Въпросът за разширяването на Шенгенското пространство е поставен в рамките на настоящото европредседателство в Чехия, което иска страните от ЕС да вземат решение по него през декември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024