След балотажа: Ердоган печели нов петгодишен мандат

Реджеп Таип Ердоган, който е начело на Турция от 20 години, спечели нов петгодишен мандат на втори тур, като това е първият балотаж на президентските избори в историята на страната. Победата му беше обявена от проправителствените агенции.

Ердоган завърши с 52,8% - само с четири процентни пункта пред претендента му Кемал Кълъчдароглу. Кандидатът на опозиционния Национален алианс, остана с 47.9%. Това показват предварителните неофициални резултати при обработени 98,52 процента от бюлетините.

Избирателните секции днес бяха отворени в 8:00 ч., гласуването продължи до 17:00 ч. През деня се появиха записи, на които се вижда как Ердоган раздава банкноти на симпатизантите си.

Опозиционните медии – Халк ТВ и агенция АНКА, които първоначално обявиха, че Кълъчдароглу води, впоследствие съобщиха, че Ердоган събира повече гласове на вота.

Малко след 20 ч. в квартал Късъклъ в Истанбул започна митинг на Ердоган, на който се събраха огромен брой негови поддръжници.

Избирателната активност в Турция обикновено е висока. На 14 май по време на първия тур тя е била е 87%. Повече от 64 милиона души имат право на глас. Днешната разликата между Ердоган и Кълъчдароглу в бюлетини е около 2,2 млн. в полза на Ердоган.

,,Това е празник на демокрацията. Победител ще бъде цяла Турция. Никой от нашите граждани не трябва да бъде обиден и разстроен. Никой гражданин няма да бъде губещ. Нека посрещнем резултатите от изборите със зрялост и да се поздравим взаимно за укрепването на нашата демокрация!", написа в публикация в Twitter говорителят на Партията на справедливостта и развитието Йомер Челик.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан поздрави Ердоган за ,,безспорната му изборна победа". Емирът на Катар също заяви, че "поздравява Ердоган за победата на втория тур на изборите и му пожелава успех по време на новия мандат".

В момента в столицата Анкара мерките за сигурност са засилени, като на централния площад Къзълай са разположени много полицаи и военни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024