Словакия дава изтребители МИГ-29 на Украйна, следвайки примера на Полша

Словакия става вторият съюзник на Украйна, който ще ѝ предостави изтребители МИГ-29, съобщава "Ройтерс". Тя следва примера на Полша, която в четвъртък обяви доставката на военни самолети, които според Киев са от решаващо значение за отблъскване на продължаващата война.

Флотът на Словакия от 11 самолета МиГ-29 беше свален миналото лято и повечето от тях не са в оперативно състояние. Сега страната ще изпрати тези, които са в изправност, а останалите ще отидат за резервни части.

Словакия, която е страна-членка на НАТО, ще достави и част от своята система за противовъздушна отбрана KUB, заяви министър-председателят Едуард Хегер.

"Днес правителството взе решение и единодушно одобри международното споразумение (за дарението). Процесът на предаване на тези изтребители е тясно координиран с полската страна, с Украйна и, разбира се, с други съюзници", каза той.

Страната ще получи финансова компенсация от Европейския съюз. Тя също така е постигнала споразумение със САЩ за доставки на военни материали на стойност около 700 млн. долара, каза Хегер.

Съюзниците на НАТО в бившия комунистически блок като Полша и Словакия са особено гласовити поддръжници на Киев, след като Русия започна войната. Западните държави, които са предоставяли на Украйна оръжия, досега са отказвали да изпратят изтребители.

През 2018 г. Словакия поръча от САЩ изтребители F-16, които да заменят остарелите самолети МиГ-29. Очаква се първите самолети, произведени в САЩ, да пристигнат през 2024 г. след известно забавяне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024