След Радев - и Борисов отказа да носи отговорност за кабинета "Главчев" Снимка: © Screenshot

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов внезапно прехвърли отговорността за състава на служебното правителство върху ПП-ДБ, като обяви, че в него доминирали министри и зам.-министри, назначавани от кабинета "Денков".

В опита си да се разграничи от собствения си бивш колега в ГЕРБ Димитър Главчев, който доскоро заемаше висш пост в управлението на партията, Борисов обяви, че никога нямало да остави старите министри като Георги Гвоздейков, Кирил Вътев, Галин Цоков.

"Нямаше да е външен министър този, който е", каза още Борисов по повод избора на посланика в Черна гора Стефан Димитров начело на МВнР.

"Последният ни разговор с Димитър Главчев преди години не беше приятен. Тогава му поисках оставката като председател на Народното събрание, защото беше нагрубил колегите от БСП и го поставиха като условие", обяви Борисов.

Оставката на Главчев се случи в края на 2017 г. - т.е. преди 7 години. През целия мандат на 44 Народно събрание той остана като член на парламентарната група на ГЕРБ. След отказа да бъде номиниран за нов депутатски мандат, Главчев беше председател на Контролната комисия на партията, а през 2023 г. беше избран по предложение на ГЕРБ за председател на Сметната палата.

Борисов използва скандала с компроматните снимки на Живко Коцев, за да предупреди ПП-ДБ, че повече няма да приеме общо управление с техни ръководни партийни кадри като министри.

"Живко Коцев съм го назначавал още през 2013 г. като шеф на РДВР Велико Търново. Изненадан съм от това, което чувам в последните дни. Тези хора (Марин и Стефан Димитрови, б.р.) са ходили да подават сигнали срещу мен, че ям хора. Правили са компромати в кабинетите на министрите", обяви Борисов.

Той не коментира присъствието на бившия си министър Николина Ангелкова на поне две от снимките на Коцев.

Връзката, която той прави спрямо уличените в контрабанда мъже, е по повод един от многобройните сигнали срещу него от 2021 г.

Тогава Бойко Рашков като служебен вътрешен министър беше обявил, че има сигнал от гражданин за заплаха от Борисов към бизнесмен, че "жена му и децата му няма да разберат дали не ядат неговото месо". Рашков не беше разкривал публично кой е авторът на сигнала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024