След срещата на ГЕРБ и ПП-ДБ днес в парламента: Съдебната реформа е тема, съставянето на кабинет - не

Работни групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са провели работна среща в парламента днес. Темата на разговора им са бил приоритетите в първата сесия на 49-ото Народно събрание. Очаква се в сряда да излязат с обща позиция. От страна на ГЕРБ разговорите води бившият зам.-председател на Народното събрание Росен Желязков. Водещата роля при парламентарното представителство на коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" в тези разговор има Николай Денков - министър на образованието в кабинета "Петков".

И от двете формации подчертаха, че разговори за съставяне на правителство не е имало. За момента не се обсъжда и въпросът за вакантното място на предеседател на парламента.

„Обсъжданията бяха само за това каква е законодателната програма на тази сесия на парламента. Обсъдихме списъка от законопроекти, които ще поставим за обсъждане. Няма изненади. Не обсъждаме дали ще има правителство и како би било то. Не е наша работа”, каза Николай Денков от ПП-ДБ.

Той добави, че съдебната реформа е била една от приоритетните точки в средащата

„Основните теми, които обсъждаме, са свързани със законодателната рамка и ангажиментите относно Плана за възстановяване, Шенген и еврозоната. Утре продължаваме работата. В сряда ще излезем с обща позиция”, каза от своя страна и Росен Желязков.

"Темата за председателя на НС не се обсъжда в момента, защото тя е функция на този основен въпрос (бел. р. законодателните приоритети). Ако решим това уравнение, ще имаме решена задача за сряда. Това е начинът за решаване", обясни още Росен Желязков след срещата и потвърди: "Съдебната реформа също е на масата."

Последното пленарното заседание на депутатите преди Великден продължи само няколко минути, с идеята, че първо ще се водят разговорите по законодателните приоритети между партиите, а изборът на председател на практика ще зависи от тях. За поста засега има само двама кандидати - Росен Желязков от ГЕРБ и Петър Петров от "Възраждане".

При гласуването в първия ден от парламент нито един от тях не успя да събере нужната подкрепа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023