След срещата със Столтенберг: Денков обеща България да задели повече пари за отбрана Снимка: © Screenshot

Българският министър-председател Николай Денков обеща пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че догодина страната ща задели 2% от БВП за разходи за отбрана. Така тя на практика ще изпълни вече поетите ангажименти като член на отбранителния алианс. За настоящата 2023 г. те остават малко под 1,9%.

„Трябва да положим много усилия и да продължим да изграждаме нашия капацитет и нашите способности. Разчитаме искрено на подкрепата от ваша страна с опита и интегрирането на другите сили. Източният фланг става все по-важен през последните години и трябва да работим заедно, за да го укрепим“, каза Денков в съвместно изявление със Столтенберг.

По думите му най-добрия начин да се намали общият риск след началото на войната е „да помогнем на Украйна, защото победата на Украйна – те да възвърнат териториите си – е най- добрият начин да защитим останалите страни в Европа, включително България“, коментира след срещата Денков.

Вашата държава има огромна важна роля в нашата колективна реакция. От началото на руската война и агресия срещу Украйна България участва активно в защитата на НАТО в Черноморския район. Вие сте помогнали да гарантирате сигурността на Черно море“, каза от своя страна Йенс Столтенберг след срещата.

Той отбеляза, че силите на НАТО в Източна Европа вече са удвоени именно заради войната на Русия срещу Украйна, започнала по думите му още през 2014 г. Той увери, че Алиансът продължава да подкрепя Киев.

„НАТО ще продължи да подкрепя България“, добави още той.

Срещата на Денков с Йенс Столтенберг е част от първото му посещение като премиер в Брюксел. Днес и утре той участва в срещата на Европейския съвет, на която лидерите от ЕС ще обсъждат войната в Украйна и подкрепата за Киев. В нея ще се включи и украинският президент Володимир Зеленски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023