След срещата със Столтенберг: Денков обеща България да задели повече пари за отбрана Снимка: © Screenshot

Българският министър-председател Николай Денков обеща пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че догодина страната ща задели 2% от БВП за разходи за отбрана. Така тя на практика ще изпълни вече поетите ангажименти като член на отбранителния алианс. За настоящата 2023 г. те остават малко под 1,9%.

„Трябва да положим много усилия и да продължим да изграждаме нашия капацитет и нашите способности. Разчитаме искрено на подкрепата от ваша страна с опита и интегрирането на другите сили. Източният фланг става все по-важен през последните години и трябва да работим заедно, за да го укрепим“, каза Денков в съвместно изявление със Столтенберг.

По думите му най-добрия начин да се намали общият риск след началото на войната е „да помогнем на Украйна, защото победата на Украйна – те да възвърнат териториите си – е най- добрият начин да защитим останалите страни в Европа, включително България“, коментира след срещата Денков.

Вашата държава има огромна важна роля в нашата колективна реакция. От началото на руската война и агресия срещу Украйна България участва активно в защитата на НАТО в Черноморския район. Вие сте помогнали да гарантирате сигурността на Черно море“, каза от своя страна Йенс Столтенберг след срещата.

Той отбеляза, че силите на НАТО в Източна Европа вече са удвоени именно заради войната на Русия срещу Украйна, започнала по думите му още през 2014 г. Той увери, че Алиансът продължава да подкрепя Киев.

„НАТО ще продължи да подкрепя България“, добави още той.

Срещата на Денков с Йенс Столтенберг е част от първото му посещение като премиер в Брюксел. Днес и утре той участва в срещата на Европейския съвет, на която лидерите от ЕС ще обсъждат войната в Украйна и подкрепата за Киев. В нея ще се включи и украинският президент Володимир Зеленски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024