Следствието засега остава част от прокуратурата след вето на Румен Радев Снимка: © Булевард България

Националната следствена служба (НСлС) остава част от прокуратурата засега, след като президентът Румен Радев наложи вето над последните промени в Закона за съдебната власт. Идеята следствието да се отдели от държавното обвинение е на партия "Възраждане", а от ГЕРБ и ДПС изненадващо я подкрепиха в парламента. Единствено бившият вътрешен министър Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува също "за". Самият той е и бивш началник на следствието.

Поправките бяха приети "на ръба" на законовите процедури на 2 юни - същите предложения на партията на Костадин Костадинов бяха отхвърлени по-рано, но депутатите му ги пробутаха пак между двете четения на съвсем друг проект за промени в съдебния закон.

Сюжетът къде е мястото на следствието се развива на фона на война между все още действащия главен прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов, който е и начело на НСлС.

Сред мотивите на Румен Радев да наложи вето е това, че следствието беше независима структура в рамките на съдебната власт и извън прокуратурата до 2009 г. Превръшането му обратно в отделен орган е връшането назад на реформа, реализирана отдавна с цел "ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела". Нещо повече - тази реформа тогава е била част от ангажиментите, които България е поела пред Европейския съюз след присъединяването си, припомнят от прессекретариата на държавния глава.

В мотивите за ветото на държавния глава е отбелязано и това, че народните представители са си позволили да нарушат правилата за това как се променят закони - а именно чрез две гласувания, каквото е изискването на Конституцията. В случая вотът беше само един заради спорната практика на "Възраждане" и подкрепилите ги да внесат за гласуване текстове, които веднъж вече са били отхвърляни от Народното събрание, макар и в друга процедура.

По закон след вето следва ново обсъждане на оспорените промени от Народното събрание. Депутатите могат да се съобразят с мотивите на държавния глава или да прегласуват отново същите текстове. Вторият път Румен Радев няма право да върне закона, ако парламентът потвърди волята си. За целта са нужни гласовете на 121 депутати.

49-ото Народно събрание ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" изненадващо разделиха следствието от прокуратурата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024
Текстове от партньори

Хипертонията: откриване, наблюдение и контрол

14:42 - 17.05.2024
Живот

Lidl и "Капачки за бъдеще": връщаш бутилка и даряваш в подкрепа на детското здраве

Събраните средства ще отиват за спасяването на детски животи

13:59 - 17.05.2024
Политика

„Лигата на младите гласоподаватели“ организира дебати преди евровота на 9 юни

Първата дискусия с кандидати и младежи ще се проведе в Стара Загора

12:06 - 17.05.2024
Важно днес

Произведение на Христо Смирненски се падна на матурата по литература

Вижте кое произведение се панда на матурата по български език и литература

11:30 - 17.05.2024