Слоганите на партиите: Хаос и възход за хората, които ще довършат работата сами срещу всички

Предизборните кампании са време на усилен умствен труд и чутовни криейтив усилия.

С визии, акции и слогани, всички мислени с идеята как да се стигне до сърцата на електората, партийните щабове произвеждат съдържание, подканващо към различни интерпретации и търсене на символизъм, дори когато такъв не съществува.

ГЕРБ не са излизали от апокалиптичната стилистика, откакто за последно бяха на власт. През юли 2021 призоваваха за "Ред в хаоса", през ноември 2021 декларираха, че са "По-силни от хаоса" - уви, и в двата случая партията губеше изборите, макар и с малка дистанция.

Последният лозунг се е харесал толкова много в щаба на Бойко Борисов, че партията е решила да го използва за втори път в рамките на година. Психологическото противопоставяне на "хаоса" - въплътен от всичко, което не е ГЕРБ - е надделяло в брейнсторминга.

Разбирайте, по-добре познатото старо, отколкото каквото и да е ново.

Въпреки че от ГЕРБ навярно реферират към значението на "хаос", обвързано с "неразбория" и "безредие", нека не забравяме, че Хаоса в старогръцката митология е онова първично празно пространство, от което произлиза всичко.

Докато ГЕРБ се рекламират като тих пристан за корабокрушенци в бурно море, от Демократична България се обръщат към избирателите си с думи, които биха вдигнали на крака единствено публиката на симпозиум за дипломирани експерт-счетоводители: "Довери се на разума".

Слоганът предполага, че избирателите ще поверят управлението на интелекта, логиката и познанието - в което нямаше да има нищо лошо, стига да не живеехме в държавата, в която "Всеки сам си прецЕня" е Член Първи в неписаната конституция.

Ако култът към разума беше привлекателна концепция за нацията, която силно люби и мрази политиците си, сигурно нямаше да произвеждаме четвърти парламентарни избори за година и половина.

Прагматичният курс се поема и от "Продължаваме промяната" - партията с име-слоган - които са решили да печелят нови гласове с "Да си довършим работата".

Замисълът явно препраща към преждевременно прекъснатия мандат на Кирил Петков, но уви, след незабравимата предизборна тавтология "Работа, работа, работа" на ГЕРБ от пролетта на 2021 г. слоганът на ПП е тежко натоварен с опозиционни асоциации.

"Възраждане" са проявили безмилостна оригиналност с "Време ни е за Възраждане": слоган, гарниран с традиционна визия на български лъв с партиен флаг, български трибагреник и българско бебе в долния ляв ъгъл.

Шрифтът на слогана е в бяло, зелено и червено, а лъвът всеки момент ще пропее "Откога се е, мила моя майно льо, зора зазорила...".

Руските знамена и Z-лентите мистериозно липсват от предизборната идентичност на "Възраждане" - като членски внос от декларация пред Сметната палата - но избирателите на Костадин Костадинов нямат нужда от жокери.

Конкурентите им за електорат, пренаситен със символика на три морета, ВМРО, също свирят на струната на онова "родолюбие", което обича хорото в ледена река, но си изхвърля боклука в същата вода, със слогана "България на българите, България над всичко".

Иначе казано, на патриотичния фронт - нищо ново.

На "сигурно" залагаше и новата партия на бившия премиер Стефан Янев "Български възход", чийто лозунг от създаването досега беше "Сигурни за утрешния ден!". Утрешният ден дойде, слоганът се смени.

За изборите на 2 октомври Янев е избрал "Възход, България!" - т.е. като Български възход, ама наобратно - с което още повече затвърди обоснованите предположения, че черпи вдъхновение от енциклопедисти като Валери Божинов и Пената.

Удивителният знак вероятно идва да символизира категоричните намерения на Янев да отговори веднъж завинаги на въпроса защо тръбата е цяла и защо газът тече, братя и сестри българи.

"Има такъв народ", на които се падна бюлетина номер 19, се спряха на призива, който Слави Трифонов отправи в пакетно предложение с референдума за президентска република, а именно: "Сами срещу всички. Заедно с вас!".

Подобна самоотверженост и самоотлъчване от политическия елит е в тон с 90-тарското амплоа на Трифонов и сценаристите на шоуто му, които някога бяха "лошите в страшния филм" и така и не излязоха от образ.

Вероятно слоганът трябва да бъде резонира с бунтарските пориви на онази голяма маса от хора, които "само Господ може да ги съди" и на които все "не им достига малшанс".

Във всеки случай - Трифонов вече си създаде алиби за прогнозирания залез на ИТН, партията, която до преди година беше първа политическа сила, а сега се бори за 4 процента.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023