Случаите на Covid-19 в България вече са 51 Снимка: © Getty Images

"Булевард България" ще следи на живо всичко най-важно около COVID-19 в България:

17:00 ч. - Още 8 нови случая на Covid-19

В неделя са установени още осем нови пациенти, заболели от коронавируса, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг. Броят на откритите заразени в България вече достигна до 51 души. Разпределението им по болници и градове:

София:

ВМА - 10 пациенти
Белодробна болница - 5 пациенти
"Пирогов" - 1
Александровска болница - 1

Плевен - 4 пациенти

Габрово - 2 пациенти

Варна - 1 пациент

Ген. Мутафчийски обърна специално внимание на заболелия мъж от Варна, който беше установен по-рано днес.

"Пътят на варненския пациент: в разгара на епидемията в Италия, хваща самолет от Варна и отива в Бергамо, оттам - в Барселона, оттам се прибира в София и след това отива във Варна. Слава Богу, като се е прибрал, се е явил в болница. Най-вероятно защото е осъзнал колко ще са строги наказателните мерки. Представете си какъв ресурс ангажира държавата, за да проследи това безотговорно поведение", каза той.

В момента няма болни в реанимационни отделения. Два са смъртните случаи - на съпруг и съпруга (съответно: 74 г. и 66 г.), които бяха приети в тежко състояние в "Пирогов" и починаха заради усложнения от болестта.

16:00 ч. - Covid 19: Българската банка за развитие ще осигури подкрепа за фирмите в криза

Правителството ще осигури ликвидна подкрепа за фирмите, които са най-силно засегнати от наложените мерки ограничаване на търговската дейност заради епидемията от новия коронавирус. Това ще стане чрез Българската банка за развитие, която може да бъде подкрепена и с увеличаване на капитала от държавата.

Правителството ще предложи и подкрепа за засегнатите компании, които обмислят освобождаване на служители поради извънредното спирането на дейността. Подкрепата ще се изрази в доплащането на 60% от месечното възнаграждение на тези служители чрез кандидатстване за помощ пред Агенцията по заетостта. Мярката може да бъде приложена за едномесечен срок.

Още за първите икономически мерки - вижте тук.

15:13 ч. - Допълнителни мерки заради коронавируса в София

Всички планови ремонти на ЧЕЗ и "Софийска вода", които биха довели до временно спиране на тока или водата, ще бъдат преустановени. Това съобщават от Столична община по повод ситуацията с мерките за безопасност срещу коронавируса.

"Целта е да осигурим условия за оставане по домовете, включително и за работа от вкъщи, към която преминават все повече организации и фирми, които имат тази възможност. Започналите планови ремонти ще се завършват, за да се бъде възобновено подаването на вода и ток в най-кратки срокове", казват от общината.

13:09 ч. - МВнР: Не пътувайте към или извън България

Гражданите да не пътуват извън или към България, да отменят вече планирани пътувания и да спазват указанията на институциите у нас и в чужбина - към това призова Министерството на външните работи.

По основните сухопътни маршрути в посока България проблеми има или е невъзможно преминаването на сухопътните граници от Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния. Ситуацията се променя всяка минута, а в Европа няма държава, която да не е въвела ограничителни мерки като затваряне на граници, засилване на граничния контрол и спиране на полети.

12:30 ч. - Медицинските лица ще получат допълнително месечно възнаграждение

Премиерът Бойко Борисов обяви допълнителни месечни възнаграждения от по 1000 лв. за всички медицински лица, които се включват "на първа линия" в борбата с пандемията от новия коронавирус. Това съобщи министър-председателят на извънреден брифинг след срещата си с президента Румен Радев.

"Всички, които са на първа линия и работят срещу коронавируса, получават по хиляда лева месечно възнаграждение", каза Борисов.

Той допълни, че медиците няма да се делят на лекари, санитари и лаборанти, а ще получат еднакви суми.

"Щетите върху икономиката са по цял свят. Нито една държава не е предложила конкретна мярка, защото не е ясно колко дълго ще продължи кризата, лекарите също не знаят. Ако не се плащат данъци, няма как да се плащат заплати. Всеки лев пресмятаме за дълъг период от време, защото не се знае кога ще излезем от кризата. С президента се разбрахме ежедневно да му предоставяме нашите сметки", съобщи Борисов.

Държавният глава Румен Радев каза: "Извънредното положение е един месец и аз го приемем като временна мярка въпреки моите критики за начина, по който беше прието. Не трябва да се поддаваме на паника, а да изпълняваме указанията на властите. Тези ограничителни мерки са животоспасяващи".

"Съгласен съм с президента. Ако е имало противоречия, забравяме ги – мобилизираме се и излизаме от кризата“, каза Борисов.

09:46 ч. - Първи заразен във Варна, чака се потвърждение

Пациент във Варна е дал положителна проба за новия коронавирус, съобщиха от УМБАЛ "Св. Марина" пред BTV. Става въпрос за 47-годишен мъж, който се е завърнал от италианския град Бергамо, намиращ се в Ломбардия, а преди това е бил и в Барселона.

Първият му тест е с положителен резултат, но се изчаква потвърждение на втората проба.

Мъжът се е почувствал зле и е потърсил лекарска помощ. В момента е в изолирана Инфекциозна клиника и се установяват контактните лица.

08:15 ч. - Завърналите се от Испания ще се поставят под задължителна карантина

От днес се засилва контролът по границите ни във връзка със сънародниците ни, които се прибират от чужбина. Всички, които се връщат от Испания, задължително ще се подлагат на карантина. Тази мярка е взета, след като в страната вече има над 5,700 заразени, а жертвите са 136.

"Разширява се броят на лицата с карантина, която е задължителна. Пътуващите от Испания задължително ще се подлагат на карантина. Скоро идващите и от останалите държави ще се подлагат – най-вероятно довечера тази мярка ще влезе в действие. Не може да се реши коя държава е рискова, всички стават такива“, обяви ген. Мутафчийски, допълвайки, че е получил уверение от шефа на „Гранична полиция“, че мерките се затягат още повече.

В България има сериозен недостиг на медицински лица в районните здравни инспекции, каза още председателят на Националния оперативен щаб. Поради тази причина започва мобилизация на служители от регионалните здравноосигурителни каси, от Агенцията по контрол на храните и други лица.

От два дни насам в Александровска болница приемат доброволци. Те вече са 77, повечето от които студенти и специализанти.

„Този процес върви и във ВМА – там имаме шести курс студенти доброволци“, съобщи ген. Мутафчийски.

От днес Втора градска болница става инфекциозна.

08:14 ч. - Два нови случая на COVID-19 у нас

В България са регистрирани още два случая на коронавирус към 08:00 ч. в неделя, 15 март. Единият е в Плевен, а другият – в София, обяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Дадена е и положителна проба във Варна, но там се изчаква резултатът от втори тест и все още няма пълно потвърждение.

Така общият брой на заразените с COVID-19 в България (без случая във Варна) става 43 души, а жертвите са две – 74-годишният мъж и 66-годишната жена, които бяха настанени в „Пирогов“.

Ген. Мутафчийски съобщи, че пациентите, които се лекуват в болница, са в стабилно състояние. В „Пирогов“ е настанен възрастен пациент с двустранна пневмония и прекаран инсулт, който все още няма нужда от интубация.

В Гърция вече положението е доста по-сериозно, тъй като регистрираните заразени са 228. В Албания са 38, в Румъния – 123, а в Босна и Херцеговина – 21. Словения е регистрирала 181 болни от COVID-19, Сърбия – 46, Северна Македония – 19, а Хърватия – 39.

В Италия има вече над 21 хиляди заразени, като общият брой на починалите е над 1,400. В Иран заразените са над 12 хиляди, а в Южна Корея – над 8 хиляди.

Общо по света броят на регистрираните случаи надхвърли 154,800 души. Най-малко 5,762 са жертвите, включително 2,563 извън Китай. Вирусът действа в 126 страни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024