Министърът на външните работи става постоянен представител в НАТО Снимка: © Президентство

Настоящият служебен министър на външните работи Николай Милков да бъде представителят на България в НАТО е решило служебното правителство. Решението е взето на 31 март и е подписано от премиера Гълъб Донев и от главния секретар на Министерския съвет Красимир Божанов. Следва държавният глава да издаде указ.

Преди да заеме поста на служебен външен министър, Милков работи като посланик на България във Франция.

Затова правителството предлага на президента на България да издаде указ, с който да освободи Николай Милков от длъжността извънреден и пълномощен посланик на България във Френската република и в Княжество Монако и постоянен представител на България към ЮНЕСКО със седалище в Париж, и да го назначи за постоянен представител на България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия договор със седалище в Брюксел, Кралство Белгия.

България няма постоянен представител в НАТО, след като Драгомир Заков освободи позицията през ноември 2021 г., за да стане министър на отбраната в правителството на Кирил Петков на мястото на Стефан Янев.

След падането на кабинета, Заков не се върна на тази длъжност, но не бе избран и нов представител.

Служебният кабинет предлага и промени за посолствата във Ватикана, Молдова, Словения и Норвегия. За Ватикана е предложен служебният зам.-министър на външните работи и говорител на МВнР Костадин Коджабашев. Той ще смени на поста Богдан Паташев, чийто мандат изтича.

Коджабашев заемаше поста посланик в Украйна преди да стане зам.-министър. Посолството на България в Киев бе затворено в началото на войната през февруари 2022 г., но отвори врати отново през септември миналата година. В момента то се управлява от дипломат с по-ниско ниво, а не от посланик.

За Кишинев е посочена Мая Добрева. Тя беше посланик в Белгия и Люксембург и се прочу с тоалета си по време на визитата си с люксембургския херцог Анри, на когото връчи акредитивните си писма. Облеклото ѝ беше определено като имитация на монархически стил.

За посланик за Словакия е предложени Красимир Божанов, главен секретар на Министерски съвет още от кабинета на Стефан Янев, преди това част от администрацията на Министерство на външните работи.

Номинацията за дипломатическия пост в Осло е на Десислава Иванова-Козлева. Козлева е била извънреден и пълномощен посланик на Република България в Грузия до 2021 година.

Настоящият служебен министър на външните работи Николай Милков е бил постоянен секретар в Министерството на отбраната. Работил е в МВнР. Бил е посланик в Румъния, Канада, Франция, Монако, генерален консул в Ню Йорк и постоянен представител в ЮНЕСКО. На 2 август 2022 г. е назначен за служебен министър на външните работи в служебното правителство на Гълъб Донев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024