Снимка: © Screenshot

"Моментът е критичен" - затова ТЕЦ "Марица 3" остава спрян, след като в почивните дни бе установено многократно превишение на допустимите норми на замърсяване на въздуха със серен диоксид. Новината за спряната мощност в Димитровград съобщиха в извънреден порядък служебните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда Росица Карамфилова.

По думите на двамата замърсяването не само вреди на здравето на хората, но и представлява риск от спиране на работата на всички енергийни мощности в Маришкия басейн. Росен Христов обяви, че става дума за "30 процента от енергетиката":

"Да отворим нещо, което произвежда 65 мегавата, с риск да затворим ТЕЦ-ове за над 3 хиляди мегавата, може да си представите къде е общественият интерес. Последвалите хора без работа в целия Маришки басейн е от няколко десетки хиляди души и милиардите загуби за българската икономика и нарушената енергийна сигурност на страната. Факт е, че те - ("Марица 3" - б.р.) буквално от петък до събота направиха осем нарушения от разрешените 24 за цяла година за всички предприятия в Маришкия басейн. Те в момента са затворени с цел да намерят начин да работят в рамките на нормите, и, ако не го намерят, трябва да останат затворени, защото ние ще затворим абсолютно всичко останало", каза дословно служебният министър на енергетиката.

На свой ред Росица Карамфилова припомни, че срещу България има две дела в Европейския съд за нарушаване на екологичните норми и те са в активна фаза. И посочи, че страната ни е заплашена от сурови санкции от Брюксел заради неспазване на екологичните норми:

"Има огромна вероятност съдът да постанови мерки, които са свързани, първо и най-вероятно, с отнемане на дерогациите, дадени по отношение на нормите на серен диоксид на големите горивни инсталации в Маришкия басейн. Втората мярка, която съдът може да постанови, е ясно и категорично намаляване на мощностите, дори има и вероятност от затваряне на централи", подкрепи твърденията за "критичност" на ситуацията министър Карамфилова.

Работата на централата в Димитровград бе преустановена още в почивните дни с предписание на РИОСВ-Хасково, новото днес е, че мощностите няма да заработят преди да са изпълнени всички екологични изисквания.

Въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на ЕК - в рамките на която всички централи могат да извършват ограничен брой нарушения на годишна база. Само в рамките на уикенда в Димитровград са регистрирани 8 превишения на нормите на серен диоксид.

"С още две нарушения тази дерогация ще бъде отменена, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще превърне България от нетен износител на електроенергия в нетен вносител", заяви Росен Христов.

Той допълни, че мощността на ТЕЦ "Марица 3" е малка, самата тя не е заплаха за енергийната система, но заплахата от спиране на централите в Маришкия басейн е реална.

Централата в Димитровград се свързва с името на бизнесмена Христо Ковачки. Министърката на околната среда заяви, че е проведена среща с оператора на мощността и "той разбира ситуацията".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"