Служебната власт обяви риск за енергийната система и спря ТЕЦ "Марица 3" Снимка: © Screenshot

"Моментът е критичен" - затова ТЕЦ "Марица 3" остава спрян, след като в почивните дни бе установено многократно превишение на допустимите норми на замърсяване на въздуха със серен диоксид. Новината за спряната мощност в Димитровград съобщиха в извънреден порядък служебните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда Росица Карамфилова.

По думите на двамата замърсяването не само вреди на здравето на хората, но и представлява риск от спиране на работата на всички енергийни мощности в Маришкия басейн. Росен Христов обяви, че става дума за "30 процента от енергетиката":

"Да отворим нещо, което произвежда 65 мегавата, с риск да затворим ТЕЦ-ове за над 3 хиляди мегавата, може да си представите къде е общественият интерес. Последвалите хора без работа в целия Маришки басейн е от няколко десетки хиляди души и милиардите загуби за българската икономика и нарушената енергийна сигурност на страната. Факт е, че те - ("Марица 3" - б.р.) буквално от петък до събота направиха осем нарушения от разрешените 24 за цяла година за всички предприятия в Маришкия басейн. Те в момента са затворени с цел да намерят начин да работят в рамките на нормите, и, ако не го намерят, трябва да останат затворени, защото ние ще затворим абсолютно всичко останало", каза дословно служебният министър на енергетиката.

На свой ред Росица Карамфилова припомни, че срещу България има две дела в Европейския съд за нарушаване на екологичните норми и те са в активна фаза. И посочи, че страната ни е заплашена от сурови санкции от Брюксел заради неспазване на екологичните норми:

"Има огромна вероятност съдът да постанови мерки, които са свързани, първо и най-вероятно, с отнемане на дерогациите, дадени по отношение на нормите на серен диоксид на големите горивни инсталации в Маришкия басейн. Втората мярка, която съдът може да постанови, е ясно и категорично намаляване на мощностите, дори има и вероятност от затваряне на централи", подкрепи твърденията за "критичност" на ситуацията министър Карамфилова.

Работата на централата в Димитровград бе преустановена още в почивните дни с предписание на РИОСВ-Хасково, новото днес е, че мощностите няма да заработят преди да са изпълнени всички екологични изисквания.

Въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на ЕК - в рамките на която всички централи могат да извършват ограничен брой нарушения на годишна база. Само в рамките на уикенда в Димитровград са регистрирани 8 превишения на нормите на серен диоксид.

"С още две нарушения тази дерогация ще бъде отменена, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще превърне България от нетен износител на електроенергия в нетен вносител", заяви Росен Христов.

Той допълни, че мощността на ТЕЦ "Марица 3" е малка, самата тя не е заплаха за енергийната система, но заплахата от спиране на централите в Маришкия басейн е реална.

Централата в Димитровград се свързва с името на бизнесмена Христо Ковачки. Министърката на околната среда заяви, че е проведена среща с оператора на мощността и "той разбира ситуацията".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023