Служебният екоминистър уволни без много шум директорите на парковете "Рила" и "Пирин" (Обновена) Снимка: © Facebook/Vladimir Milushev

Служебният кабинет продължава да премахва хора в държавните институции, назначени от предишното правителство. Преди дни са били освободени директорите на националните паркове "Рила" и "Пирин" Владимир Милушев и Валери Мечев. За това съобщиха самите те в профилилите си във Фейсбук, докато Министерството на околната среда изглежда е решило да си премълчи за тази новина.

Служебният екоминистър Росица Карамфилова е уволнила Милушев заради "пропуски в контролната дейност, неефективно справяне със служебните задължения и липса на координация", разказва той.

"За мен беше чест и отговорност да съм начело на дирекция Национален парк "Рила“. Чест, защото планината означава много за мен и знам колко много тя означава и колко дава на още толкова много хора. Беше, защото от днес вече не съм директор. Така реши служебният министър на околната среда и водите", пише той в публикацията.

Милушев беше назначен за ръководител на най-големия национален парк в България през март 2022 г. и заемаше поста само седем месеца. Вече бившият директор е кадър на "Демократична България" и бивш кандидат за народен представител с 15-годишен опит в сферата на опазването на околната среда

Той посочва, че по време на неговото управление в парка са се осъществили редица дейности, свързани с опазването на природата, туризма, поминъка и планината, като публикува и пълен списък на всички постигнати цели.

За уволнението на Валери Мечев като ръководител на парк "Пирин" се знае дори още по-малко. Той изказа благодарности на хората, които са му се доверили и с които е работил през последните седем месеца.

"Благодарен съм на хората, които ми гласуваха доверие, на хората, с които работихме с последователност и мисъл, осъзнавайки, че да има национални паркове и да се опазва, да се съхрани това богатство е мисия за всеки от нас. Това е кауза за бъдещето ни, за тези, които ще бъдат и утре", написа Мечев във Фейсбук.

Заради кадровите промени на служебния кабинет във вторник природозащитници от организацията "За да остане природа в България" организират протест пред Министерството на околната среда и водите. Демонстрантите отправят въпроси към правителството на президента Румен Радев защо учени и експерти в областта биват уволнявани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024