Служебният екоминистър уволни без много шум директорите на парковете "Рила" и "Пирин" (Обновена) Снимка: © Facebook/Vladimir Milushev

Служебният кабинет продължава да премахва хора в държавните институции, назначени от предишното правителство. Преди дни са били освободени директорите на националните паркове "Рила" и "Пирин" Владимир Милушев и Валери Мечев. За това съобщиха самите те в профилилите си във Фейсбук, докато Министерството на околната среда изглежда е решило да си премълчи за тази новина.

Служебният екоминистър Росица Карамфилова е уволнила Милушев заради "пропуски в контролната дейност, неефективно справяне със служебните задължения и липса на координация", разказва той.

"За мен беше чест и отговорност да съм начело на дирекция Национален парк "Рила“. Чест, защото планината означава много за мен и знам колко много тя означава и колко дава на още толкова много хора. Беше, защото от днес вече не съм директор. Така реши служебният министър на околната среда и водите", пише той в публикацията.

Милушев беше назначен за ръководител на най-големия национален парк в България през март 2022 г. и заемаше поста само седем месеца. Вече бившият директор е кадър на "Демократична България" и бивш кандидат за народен представител с 15-годишен опит в сферата на опазването на околната среда

Той посочва, че по време на неговото управление в парка са се осъществили редица дейности, свързани с опазването на природата, туризма, поминъка и планината, като публикува и пълен списък на всички постигнати цели.

За уволнението на Валери Мечев като ръководител на парк "Пирин" се знае дори още по-малко. Той изказа благодарности на хората, които са му се доверили и с които е работил през последните седем месеца.

"Благодарен съм на хората, които ми гласуваха доверие, на хората, с които работихме с последователност и мисъл, осъзнавайки, че да има национални паркове и да се опазва, да се съхрани това богатство е мисия за всеки от нас. Това е кауза за бъдещето ни, за тези, които ще бъдат и утре", написа Мечев във Фейсбук.

Заради кадровите промени на служебния кабинет във вторник природозащитници от организацията "За да остане природа в България" организират протест пред Министерството на околната среда и водите. Демонстрантите отправят въпроси към правителството на президента Румен Радев защо учени и експерти в областта биват уволнявани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024