Служебният кабинет ще предложи за надценка над 20% търговците да уведомяват КЗП Снимка: © Screenshot

Служебният кабинет ще предложи законодателни промени в пореден опит да намали цените на хранителните продукти, като планира въвеждане на уведомителен режим от всички търговци, които слагат надценка от над 20-25% върху дадена стока. Това съобщи в предаването "Здравей, България" служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Идеята е всички надценки над този размер да се съобщават на Комисията за защита на потребителя (КЗП), която по този начин ще може да провери какъв точно е аргумента за поставянето на по-висока крайна цена.

Стоянов аргументира повишаването на инфлацията през миналата година както с редицата фактори като войната и енергийната криза, така и с доходите, които са се вдигнали на няколко пъти.

"Моментът е много тънък. Разбира се, че доходите в така ситуация трябва да се вдигат. Въпросът е с колко, колко бързо, как спрямо останалите мерки. Смятам, че миналата година беше прекалено и не се случиха нещата както трябва и това доведе до по-високата инфлация в България спрямо тази в ЕС", коментира той.

Служебният министър подчерта още, че при проверките, които държавата започна по отношение на цените на храните у нас, е установена масова надценка от над 80-90%. Има и случаи, при които цените са с надценка от 100%.

Стоянов каза още, че в момента продължава да се събира информация относно цените на дадени продукти и в други държави. Към момента те показват, че редица храни са с около 40% по-скъпи в България.

"Виждаме български стоки, които оттук пътуват чак до Европа и там са по-евтини отколкото тук", заяви той.

Такъв пример са млечните продукти и конкретно българското сирене, което в някои страни като Белгия се продава много по-евтино.

Служебният кабинет иска и други промени във връзка с нелоялните търговски практики. Те са по отношение на санкциите при съставен акт, които към момента стигат до 50 хил. лв. Според Стоянов това е малка сума, предвид фактът, че в страни в Европа подобни наказателни актове се изчисляват до 4% от оборота на търговеца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024