"Тайно" решение: Близкият до Доган и "Мултигруп" Николай Вълканов получи орден "Стара планина" Снимка: © Screenshot

Служебното правителство тайно и тихомълком е предложило на президента Румен Радев проф. Николай Вълканов - бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и близък до Ахмед Доган - да бъде награден с орден "Стара планина" - първа степен. А днес отличието е факт - указът на държавния глава е подписан и вече е публикуван в "Държавен вестник" с днешна дата.

Решението на Министерския съвет е взето на 17 ноември и за него се разбира едва след публикуването му в правната информационна система на правителството. На тази дата обаче обявено заседание на кабинета не е имало, което значи, че вероятно решението е взето от министрите "на подпис" - тоест неприсъствено. В резултат няма да има стенограма, от която да се разбере какви са били мотивите за одобрението.

Предложението за орден "Стара планина" за Николай Вълканов е направено от служебния премиер Гълъб Донев. С решението си Министерският съвет предлага на президента Румен Радев да издаде указ, с който да награди проф. Вълканов за "изключителния му принос и заслуги към икономическото развитие на страната".

Държавният глава е реагирал бързо, щом указът вече е обнародван, а и практиката е процедурите по удостояване на граждани с държавни отличия да се съгласуват предварително между институциите.

Това е вторият опит Николай Вълканов да бъде удостоен със "Стара планина" - първа степен. През декември 2021 г. - в последното заседание на служебното правителство на Стефан Янев - темата е в дневния ред на министрите - тогава формално по предложение на Даниела Везиева - министър на икономиката. От стенограмата на заседанието обаче се разбира, че автор на идеята е председателят на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев.

Четирима министри от тогавашния служебен кабинет обаче са възразили срещу подобно действие и точката е била оттеглена. Това са Николай Денков, Велислав Минеков, Светлан Стоев и Христо Алексиев. Двама от тях - Велислав Минеков и Христо Алексиев, са в състава и на настоящото служебно правителство, което обаче се съгласява да удостои Вълканов с високото държавно отличие.

За първи път Домусчиев отправя предложение за орден за собственика на "Минстрой холдинг" още през 2020 г., когато на власт е ГЕРБ.

Кой е Николай Вълканов?

Николай Вълканов е български предприемач и собственик на "Минстрой холдинг", известен с близките си връзки с Ахмед Доган. През 2012 г. той даде хонорар в размер на 1,5 млн. лв. от Института по минно дело на почетния председател на ДПС за изграждането на хидровъзела "Цанков камък".

Вълканов е и бивш дългогодишен вицепрезидент на групировката "Мултигруп", ръководена от Илия Павлов. Принадлежността му към компанията не присъства в мотивите към решението на Министерски съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновява се)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024