"Тайно" решение: Близкият до Доган и "Мултигруп" Николай Вълканов получи орден "Стара планина" Снимка: © Screenshot

Служебното правителство тайно и тихомълком е предложило на президента Румен Радев проф. Николай Вълканов - бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и близък до Ахмед Доган - да бъде награден с орден "Стара планина" - първа степен. А днес отличието е факт - указът на държавния глава е подписан и вече е публикуван в "Държавен вестник" с днешна дата.

Решението на Министерския съвет е взето на 17 ноември и за него се разбира едва след публикуването му в правната информационна система на правителството. На тази дата обаче обявено заседание на кабинета не е имало, което значи, че вероятно решението е взето от министрите "на подпис" - тоест неприсъствено. В резултат няма да има стенограма, от която да се разбере какви са били мотивите за одобрението.

Предложението за орден "Стара планина" за Николай Вълканов е направено от служебния премиер Гълъб Донев. С решението си Министерският съвет предлага на президента Румен Радев да издаде указ, с който да награди проф. Вълканов за "изключителния му принос и заслуги към икономическото развитие на страната".

Държавният глава е реагирал бързо, щом указът вече е обнародван, а и практиката е процедурите по удостояване на граждани с държавни отличия да се съгласуват предварително между институциите.

Това е вторият опит Николай Вълканов да бъде удостоен със "Стара планина" - първа степен. През декември 2021 г. - в последното заседание на служебното правителство на Стефан Янев - темата е в дневния ред на министрите - тогава формално по предложение на Даниела Везиева - министър на икономиката. От стенограмата на заседанието обаче се разбира, че автор на идеята е председателят на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев.

Четирима министри от тогавашния служебен кабинет обаче са възразили срещу подобно действие и точката е била оттеглена. Това са Николай Денков, Велислав Минеков, Светлан Стоев и Христо Алексиев. Двама от тях - Велислав Минеков и Христо Алексиев, са в състава и на настоящото служебно правителство, което обаче се съгласява да удостои Вълканов с високото държавно отличие.

За първи път Домусчиев отправя предложение за орден за собственика на "Минстрой холдинг" още през 2020 г., когато на власт е ГЕРБ.

Кой е Николай Вълканов?

Николай Вълканов е български предприемач и собственик на "Минстрой холдинг", известен с близките си връзки с Ахмед Доган. През 2012 г. той даде хонорар в размер на 1,5 млн. лв. от Института по минно дело на почетния председател на ДПС за изграждането на хидровъзела "Цанков камък".

Вълканов е и бивш дългогодишен вицепрезидент на групировката "Мултигруп", ръководена от Илия Павлов. Принадлежността му към компанията не присъства в мотивите към решението на Министерски съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Макрон ще "продължи да говори" с Русия въпреки критиките

Макрон е един от малкото западни лидери, които все още си говорят с Москва.

10:20 - 28.01.2023

Протести в САЩ след нов случай на брутално полицейско насилие

В смущаващо видео се вижда как полицаи удрят 29-годишния афроамериканец Тайър Никълс, който впоследствие умира от раните си

09:06 - 28.01.2023

"Януари" на Андрей Паунов - между черното и бялото, известното и неизвестното

Самуел Финци го описва като месецът на замръзнало положение от 30 г.

07:57 - 28.01.2023

Млада жена от Варна е убита и захвърлена в стара септична яма от приятеля си

Полицията във Варна разкри тежко престъпление, докато НС умуваше над Закона за защита от домашно насилие

18:36 - 27.01.2023

ДБ и ПП поведоха битка срещу пренаписания Изборен кодекс в КС

71 депутати атакуваха обезсмислянето на машинния вот

18:12 - 27.01.2023

Nexo отрече да дължи пари на НАП и уличи министъра на финансите в манипулация

Компанията вече е платила дължимото ДДС и е с чисто досие в НАП към днешна дата

17:32 - 27.01.2023

Радев към 48 НС: Има една седмица, можете и трябва да гласувате реформата за главния прокурор

"Нямам нужда от посредници", обяви той по повод референдума на Слави Трифонов

17:18 - 27.01.2023

Казусът с разменените бебета отива в съда

"Шейново" отказа да плати обезщетение от по 300 000 лв. на засегнатите семейства

17:09 - 27.01.2023