"Тайно" решение: Близкият до Доган и "Мултигруп" Николай Вълканов получи орден "Стара планина" Снимка: © Screenshot

Служебното правителство тайно и тихомълком е предложило на президента Румен Радев проф. Николай Вълканов - бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и близък до Ахмед Доган - да бъде награден с орден "Стара планина" - първа степен. А днес отличието е факт - указът на държавния глава е подписан и вече е публикуван в "Държавен вестник" с днешна дата.

Решението на Министерския съвет е взето на 17 ноември и за него се разбира едва след публикуването му в правната информационна система на правителството. На тази дата обаче обявено заседание на кабинета не е имало, което значи, че вероятно решението е взето от министрите "на подпис" - тоест неприсъствено. В резултат няма да има стенограма, от която да се разбере какви са били мотивите за одобрението.

Предложението за орден "Стара планина" за Николай Вълканов е направено от служебния премиер Гълъб Донев. С решението си Министерският съвет предлага на президента Румен Радев да издаде указ, с който да награди проф. Вълканов за "изключителния му принос и заслуги към икономическото развитие на страната".

Държавният глава е реагирал бързо, щом указът вече е обнародван, а и практиката е процедурите по удостояване на граждани с държавни отличия да се съгласуват предварително между институциите.

Това е вторият опит Николай Вълканов да бъде удостоен със "Стара планина" - първа степен. През декември 2021 г. - в последното заседание на служебното правителство на Стефан Янев - темата е в дневния ред на министрите - тогава формално по предложение на Даниела Везиева - министър на икономиката. От стенограмата на заседанието обаче се разбира, че автор на идеята е председателят на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев.

Четирима министри от тогавашния служебен кабинет обаче са възразили срещу подобно действие и точката е била оттеглена. Това са Николай Денков, Велислав Минеков, Светлан Стоев и Христо Алексиев. Двама от тях - Велислав Минеков и Христо Алексиев, са в състава и на настоящото служебно правителство, което обаче се съгласява да удостои Вълканов с високото държавно отличие.

За първи път Домусчиев отправя предложение за орден за собственика на "Минстрой холдинг" още през 2020 г., когато на власт е ГЕРБ.

Кой е Николай Вълканов?

Николай Вълканов е български предприемач и собственик на "Минстрой холдинг", известен с близките си връзки с Ахмед Доган. През 2012 г. той даде хонорар в размер на 1,5 млн. лв. от Института по минно дело на почетния председател на ДПС за изграждането на хидровъзела "Цанков камък".

Вълканов е и бивш дългогодишен вицепрезидент на групировката "Мултигруп", ръководена от Илия Павлов. Принадлежността му към компанията не присъства в мотивите към решението на Министерски съвет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024