Служебният кабинет заплаши с дефицит от 7% и заеми от МВФ

Служебният министър на финансите Росица Велкова е предложила на Министерски съвет мерки за ограничаване на публичните разходи заради оценка на Министерството на финансите за риск пред изпълнението на бюджета.

"24 часа" и "Труд" едновременно пуснаха свои извадки от доклад на Велкова, в който се описват почти апокалиптични сценарии за развитието на финансите през 2023 г.

Росица Велкова обяви, че не знаела как информацията е стигнала до журналистите в процеса на съгласуването между министерствата, но обяви, че "при всички положения" изтичането на информацията не е било от Министерството на финансите.

"Ефектът от прилагането на всички досегашни политики от последните парламенти като увеличаване на помощите, вдигането на пенсиите и заплатите и нереализираните инвестиционни разходи, водят до значително увеличаване на разходите на бюджета за 2023 година и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка от 6-7 процента от БВП", се казва в текста, цитиран от "Труд".

Същият показател от 7% дефицит беше цитиран във вторник от Бойко Борисов по време на предизборна среща в Кюстендил.

  • В последните няколко дни председателят на ГЕРБ многократно призовава министъра на финансите "да извади реалното състояние на държавата", "заради безумните решения на парламентите, включително нашите депутати, които се поддадоха на популизма".

Малко след това Росица Велкова потвърди пред журналисти, че "при действащите приходни и разходни политики дефицитът за 2023 г. възлиза на 6.9% от БВП на начислена основа".

На 17 март ще бъдат публикувани предложения за промени в данъчните закони, а на 3 април - проектът за Бюджет 2023 г., като целта е "да може да се осигури индексирането на пенсиите с 12,9% от 1 юли 2023 г.".

От Министерството на финансите са предложили няколко мерки за повишаване на приходите в бюджета:

  • отпадане на намалените данъчни ставки за ДДС и акцизи за някои стоки - ресторантьорския бизнес, акциза за горивата и енергията. Ще бъде запазен ниският ДДС на хляба, брашното, бебешките храни и книгите;
  • увеличаване на акцизните ставки за електронните цигари и други тютюневи изделия - Росица Велкова уточни, че става дума само за т.нар. вейпове, а не за нагреваемия тютюн
  • облагане на "свръхпечалбите" с еднократен данък за всички юридически лица без публичните предприятия през втората половина на 2023 г. Велкова го описа със следната формула: усредняват се печалбите да фирмите от 2019 до 2021 г., получената стойност се увеличава с 20% и се съпоставя с реализираната печалба за 2022 г. Върху разликата между двете ще се начисли еднократен данък от 33%.
  • засилване на фискалния контрол
  • определяне на 100% дивидент за държавата от държавните предприятия.

Сред предложенията на Велкова е и ограничаване на разходите по министерства с не по-малко от 10%.

Тя предупреждава, че в противен случай фискалната устойчивост ще се влоши "сериозно в средносрочен план".

Ще се увеличи рискът от процедура по свръхдефицит и "отлагане за неопределено време на присъединяването на страната към еврозоната или поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото".

В доклада се казва още, че има риск от влошаване на кредитния рейтинг на страната и затруднения при емитирането на заеми - сценарий, в който МФ дори говори за вероятност "страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема", според цитираната информация в двете медии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024