Служебният кабинет заплаши с "хаос и дефицити", ако "Лукойл" изгуби концесията на "Росенец" Снимка: © Getty Images

Служебният вицепремиер Христо Алексиев оправда спорното решение на кабинета "Донев" за запазване на концесионния договор на "Лукойл" за пристанище "Росенец", което беше взето без обществено обсъждане и без публични мотиви - като изключение от европейските санкции, изключващи подобни договори с руски компании.

Решението от 5 октомври позволи на нефтения гигант да запази концесията си за още 24 години въпреки новия забранителен режим на ЕС.

Алексиев заплаши с "дефицити и много по-високи цени на горивата" - включително с дела от името на "Лукойл" - ако договорът за "Росенец" беше прекратен предсрочно.

Единствената уговорка за промяна в полза на държавата - която си остава на хипотетично ниво - се оказа признанието на Христо Алексиев, че са водени "разговори" за повишаване на концесионните възнаграждения, дължими от "Лукойл" (в момента е 1.5 млн. лв. на година, или "пари, колкото се наемат три големи магазина в мол", по думите на Асен Василев).

В същото време, Алексиев обяви, че решението за оттегляне на изключението за "Лукойл" може да се вземе от следващо редовно правителство, ако "то понесе риска от последствията", които той описа като "сериозен хаос".

"Кой ще го поеме този терминал? Много трудно може да работи експедицията без разбирателство с "Лукойл", обяви Алексиев в отговор на парламентарен контрол по въпрос на Мартин Димитров ("Демократична България").

Какви са аргументите на Алексиев:

  • "Терминал "Росенец", който е публична държавна собственост, и товарната база на "Лукойл Нефтохим" са технически обвързани. Много трудно е пристанището да бъде оперирано дори от държавен оператор без съгласие от "Лукойл Нефтохим", защото една част от съоръженията са тяхна собственост".
  • "Едно такова решение за моментално прекратяване на тази концесия би предизвикало нарушаване на нормалната работа на рафинерията "Лукойл Нефтохим". Оттам - дефицити, оттам много по-високи цени на горивата"
  • "При прекратяване на концесията държавата ще има много сериозни искове за възстановяване на направените вече инвестиции. Ще се лиши от допълнителни инвестиции в размер на около 25 милиона евро и от допълнителни приходи от концесионни такси в размер на 23 млн. евро."

Твърденията му бяха оспорени от Димитров, който обвини служебния кабинет, че е пропуснал възможност да върне контрола на държавата върху ключов инфраструктурен обект с влияние върху цените на горивата.

  • "Ако пристанището беше останало държавно, то може да определя таксите и да ги увеличава или намалява в зависимост от конюнктурата. Държавата загуби възможност за упражняване на контрол в този сектор, докато хората постоянно питат какво се случва с цените за горивата", каза депутатът от ДБ.

Димитров напомни, че до 2011 г. терминалът беше опериран от държавата, без да има каквито и да е проблеми с работата на "Нефтохим".

Той разкритикува кабинета за това, че не е консултирал това решение с вече избраното Народно събрание, а е избързал да запази договора на руската петролна компания.

  • Тук Алексиев се оправда с изтичащия на 10 октомври срок за решение.
  • Парламентът беше свикан от президента Румен Радев (контролиращ служебния кабинет) едва на 19 октомври, или повече от две седмици след изборите.

"Това са важни политически решения. Те се отразяват на пазара на горива. И не може да ни убедите по никакъв начин, че ако това пристанище е държавно, ще пречи някому", каза Мартин Димитров.

От отговора на Алексиев така и не стана ясно защо служебният кабинет не обяви предварително мотивите за решението си, а то стана ясно едва след гласуването му в Министерския съвет.

Без мотиви: Служебният кабинет бетонира концесията на "Лукойл" в "Росенец" въпреки санкциите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022