"Не можем да пращаме хеликоптер за всеки загубил се в планината", смята служебният министър на транспорта Снимка: © Unsplash

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев се обяви против създаването на държавно финансирана система за спасяване и издирване на планински туристи с помощта на хеликоптери.

Според Алексиев - бюджетът не бива да се ангажира с такъв разход, ако самите планинари не са си направили застраховка.

Коментарите му дойдоха няколко дни след като близо 20 души от Планинската спасителна служба се мъчиха 12 часа да свалят телата на двама загинали туристи под връх Вихрен - един от тях беше сръбски гражданин.

"Важно е да се разграничи спешна медицинска помощ и търсене и спасяване. Такава дейност за търсене и спасяване ще бъде поверена на правителствения авиоотряд, но това е платена дейност – спешната медицинска помощ се финансира от държавата, но търсене и спасяване е нормално да бъде платена. Имайте предвид, че такъв полет може да струва 10 хиляди лева. Не може на всеки, решил да ходи в планината, да му пращаме хеликоптер с парите на данъкоплатците. Ако това е включено в застраховката му, ще бъде извършено", обяви Алексиев в кулоарите на Народното събрание.

В момента България не разполага нито с въздушна спешна помощ, нито с работеща система за спасяване на бедстващи хора чрез хеликоптери. Службеният кабинет прави ново преустройство на вече започналите процедури за създаване на специално звено за въздушните линейки - и ще я прехвърли към Авиоотряд 28, който всъщност се занимава с авиопревоза на президента и правителството.

Операцията в Пирин трябваше да ангажира и хеликоптер "Кугър" от авиобаза Крумово, но след оглед военните решиха, че ще е прекалено опасно да се включат в пренасянето на загиналите мъже.

Няколко дни по-рано частен хеликоптер успя да транспортира друг пострадал турист до Банско. Според Христо Алексиев обаче - и в тази операция се оказва, че има проблем.

Министърът заявява, че машината не е имала право да лети, а полетът е бил "нерегламентиран". Той нарече "въздушни джигити" хората, ангажирани с този казус.

По случая дори се води проверка, която ще бъде прехвърлена на прокуратурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев към 48 НС: Има една седмица, можете и трябва да гласувате реформата за главния прокурор

"Нямам нужда от посредници", обяви той по повод референдума на Слави Трифонов

17:18 - 27.01.2023

Филмът за Кристиан Таков - подложен на цензура

Разпространители отказват на Веселин Диманов прожекции

16:07 - 27.01.2023

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023