Служебният премиер представя номинациите за български еврокомисар Снимка: © Европейски съвет

На първото си редовно заседание кабинетът "Главчев 2" ще одобри днес двете официални номинации на страната ни за български еврокомисар, които ще бъдат предложени на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Срокът за посочване на кандидата за еврокомисар изтича в края на петъчния ден.

По настояване на служебния премиер Димитър Главчев парламентарните групи издигнаха свои кандидатури.

Урсула фон дер Лайен обяви, че очаква български кандидатури на мъж и на жена. В четвъртък вечер обаче държавният глава Румен Радев настоя България да изпрати номинации на две жени, за да може "председателят на Европейската комисия да има избор".

"В тази ситуация, повярвайте ми, ако ние пратим мъж и жена, това означава, че няма абсолютно никаква конкуренция, веднага ще бъде избрана жената", посочи президентът.

Предложението на ГЕРБ-СДС е бившият вицепремиер, външен и правосъден министър Екатерина Захариева. От ПП-ДБ посочиха бившия екоминистър Юлиян Попов. В писмото от групата на ДПС-Пеевски издигнаха Искра Михайлова, а от "Възраждане" заложиха на противника на еврото Виктор Папазов.

БСП издигна двама кандидати - Драгомир Стойнев и евродепутатът Цветелина Пенкова. Велислава Петрова, която е и бивш заместник-външен министър е номинацията на "Има такъв народ".

Очаква се фон дер Лайен да обяви кои ще бъдат членовете на новата Европейска комисия на 11 или 12 септември.

След това те трябва да бъдат изслушани в ресорните комисии в Европейския парламент, преди да получат официалното одобрение на евродепутатите.

Още по темата:

Противник на еврото е кандидатурата на "Възраждане" за еврокомисар

Вместо Станишев БСП предложи Цветелина Пенкова и Драгомир Стойнев за еврокомисар

ПП-ДБ номинира Юлиян Попов за еврокомисар


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024