Служила ли е КЗП като „бухалка срещу фирми“? До дни предстои смяна на ръководството ѝ Снимка: © КЗП, Стоил Алипиев

До дни се задава смяна на ръководството на КЗП. Това става ясно от думите на министъра на икономиката Богдан Богданов, който в края на седмицата отправи тежки обвинения към ръководството на комисията, включително, че е действало като бухалка срещу фирми.

"Имаме множество оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, включително репортажи и разследвания, които излязоха в публичното пространство. Инспекторатът на министерството е установил множество нарушения и са сезирани компетентните органи", заяви Богданов пред депутати по време на парламентарния контрол в петък.

В момента начело на КЗП е Стоил Алипиев. Той е назначен в края на септеври миналата година от служебния министър на икономиката Никола Стоянов.

Одитите са установили груби нарушения и затова настоящият министър е предложил промени в състава на КЗП. „Имаме подкрепата на премиера, очакваме съгласуване и с вицепремиера и се надяваме на решение още на следващата седмица“, обясни Богдан Богданов.

„Сега“ отбелязва, че Стоил Алипиев няма кой знае какви успехи в защитата на потребителите от уловки на банки и телекоми, но пък е нашумял с усилията си да накаже вносител на протеинови барчета заради несъответствие между етикета и съдържанието.

Фирмата оспорва твърденията в съда, като твърди, че не е нарушител.

Въпреки че "вината" не е доказана, КЗП е наложила серия глоби, а управителят на фирмата - производител на протеинови барчета смята, че атаката идва от конкурент и е била улеснена от КЗП.

Преди по-малко от месец от институционален произвол от страна на комисията се оплака и изпълнителният директор на "Билла България" Вигинтас Шапокас. По думите му, веригата на Billa в България е била глобена с по 30 хиляди лева на обект, или общо 3 млн. лева, защото е разпространявала върпосните протеинови барчета.

Веригата оспорва глобите в съда и според изпълнителния ѝ директор, приключилите дeла до момента са в полза на веригата.

Стоил Алипиев застана начело на КЗП след Иван Франкев, който бе назначен през 2021 г., когато Корнелия Нинова бе министър на икономиката. Преди това, от в продължение на 6 години постът заемаше Димитър Маргаритов, който пък наследи поста от Дамян Лазаров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024