Служители в МВнР се готвят за стачка заради ниски заплати Снимка: © mfa.bg

Държавните служители в Министерството на външните работи (МВнР) започват подоготвка за организирането на стачка. Причината за това са ниските заплати в системата, съобщават от професионалното им обединение.

Те посочват, че проблемът е "следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството".

"Искаме да подчертаем, че организацията на стачни действия има изцяло деполитизиран характер и цели единствено постигането на достойно заплащане, съответстващо на високата квалификация и професионализъм на служителите в МВнР", се казва в съобщението.

В аргумент на своите претенции слуителите изтъкват, че от години външното министерство е на последните места по заплащане сред останалите българските ведомства, което е в "пълен контраст с много високите изисквания за постъпване на работа". Те допълват, че в много случаи заплащането дори е по-ниско и от това в сектори, изискващи нискоквалифициран труд.

Като други проблеми те изброяват: това, че заплатите на служителите не са били индексирани въпреки инфлацията; че командировъчните средства не са актуализирани от повече от 15 години; както и ниските пенсии, които получават.

Техните искания са за достойно заплащане, индексиране на командировъчните средства и преустановяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка.

Всички искания са поставяни пред ръководствата на МВнР от 2019 г. насам, но без резултат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024