Служителите на МВР пак готвят протест с искане за ръст на заплатите Снимка: © Getty Images

Служителите на МВР настояват в новия бюджет да се предвиди 10% увеличение на заплатите им. В противен случай казват, че ще излязат на протести на 4 и 6 юли.

Заявката като по традиция идва непосредствено преди професионалния празник на служителите на МВР, 5 юли. През миналата година например също имаше демонстрации в началото на юли, с тази разлика че тогава заетите в сектор сигурност се бореха за увеличение на възнагражденията си по линия на актуализацията на Бюджет 2022, каквато обикновено се прави по това време. Тази година, заради политическата криза, проектозакон за редовен Бюджет 2023 бе предложен едва в края на юни.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР разкритикуваха проектобюджета за 2023 г. – според тях той не отразява действителността и усложняването на криминогенната обстановка.

Проектобюджетът не се стреми да мотивира заетите, които са единствените ангажирани с очевидно продължаващата тежка мигрантска криза и осигуряване на предстоящите поредни избори и охраната на обществения ред преди и по време на провеждането им, посочват от синдикалната федерация.

„В бюджет, в който отсъства поне 10% повишение на основните заплати във ведомството, е неприемлив за нас“, каза председателят на синдикалната федерация Валентин Попов, цитиран от БНР.

Синдикатите обясняват, че демонстрациите ще се провеждат по места в цялата страна, преди започването на работните смени на полицаите или в обедната им почивка, без прекъсване изпълнението на служебните задължения. А ако исканията им не бъдат отразени в Бюджет 2023, между двете четения в парламента ще организира национален протест в София.

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ също настоява за увеличаване на средствата за персонал в проекта на бюджет за МВР за 2023 г. с не по-малко от 15% и запазване на сумите за издръжка и капиталови разходи за ведомството поне на нивата от 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024