Смъртоносна ескалация на напрежението в Газа – 12 убити палестинци и ракети по Израел Снимка: © Getty Images

Палестински бойци в ивицата Газа изстреляха пет ракети към Израел, съобщиха военните в ранните часове на сряда, докато силите им започва да се изтеглят от палестинския град Дженин. Това се случва след провеждането на една от най-мащабните военни операции от години в окупирания Западен бряг.

Ракетите от Газа бяха прехванати и няма съобщения за жертви. Израел съобщи, че в отговор негови самолети са ударили подземен обект за производство на оръжие в Газа.

Свидетели съобщават, че са видели конвои от израелски военни автомобили да напускат Дженин по тъмно, което изглежда е сигнал за края на операцията, започнала рано в понеделник.

12 палестинци, поне петима от които бойци, бяха убити по време на операцията, която според израелската армия е имала за цел да унищожи инфраструктурата и оръжията на бойците в бежанския лагер в Дженин. Когато армията започна да се изтегля, тя обяви, че един израелски войник също е загинал в престрелка.

По данни на медиците в хода на операцията са ранени десетки хора, включително цивилни. „Израелската агресия достигна връхната си точка днес следобед, когато граждани бяха обстрелвани директно в двора на болницата в Дженин, ранявайки трима души, двама от които тежко“, заяви палестинският здравен министър.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък, за да обсъди смъртоносната ескалация след израелските нападения на окупирания град Дженин на Западния бряг.

15-членният съвет ще се събере на затворени консултации, съобщи в Twitter мисията на Обединеното кралство към ООН, която е ротационен председател на органа през юли.

Срещата беше поискана от Обединените арабски емирства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024