Смяна на министри при ротацията  ще има само при съгласие на Денков и Габриел

Смяна на министри при бъдещата ротация на премиерите ще има само там, където са необходими и ще бъдат единични случаи. Това каза по време на редовния отчет за управлението на кабинета във фейсбук министър-председателят Николай Денков.

Очаква са преговорите за ротацията да започнат в четвъртък, а следващите дни Денков и вицепремиерът Мария Габриел, които трябва да сменят местата си, да обсъдят необходими ли са промени и в състава на правителството.

"Министри ще бъдат сменяни, само ако и двамата с Мария Габриел сме съгласни," заяви премиерът и допълни, че е по-добре съставът на правителството да продължи работа и след първите девет месеца на управлението.

Денков отрече информацията, че при ротацията вицепремиер може да стане Асен Василев, като обясни, че е имало идея той да е втори вицепремиер и ако ГЕРБ все още държат на нея, това може да се случи.

Според премиера е най-добре ротацията на кабинета да бъде гласувана в парламента с широка подкрепа, но това не означава, че такава на всяка цена ще бъде търсена от ДПС.

"Ако те са готови да подкрепят състав на кабинет, който ние смятаме за добър, тогава ще приемем подкрепа от тях," каза Денков.

По отношение на ротацията на председателите на Народното събрание, той заяви, че както Никола Минчев, така и Атанас Атанасов да сменят на поста Росен Желязков от ГЕРБ. Денков не изключи възможността Минчев да е водач на листа на предстоящите избори за Европейски парламент през юни.

За среща в четвъртък, на която ще бъде обсъдена бъдещата ротация, стана ясно от изказване на Бойко Борисов във вторник в Търговище.

ГЕРБ и ПП-ДБ започват разговори за ротацията. Денков и Габриел ще оценяват министри

Тогава той каза, че на нея ще бъде обсъдено какъв да бъде механизмът за ротацията и отново заяви, че няма да поставя като условие някой министър "да си ходи или да не си ходи".

Съставът на Министерския съвет след ротацията ще бъде определен след оценка от премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, потвърди и Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024