Снимка на бесарабски българи с украинското знаме изплаши организаторите на "Рожен" Снимка: © Facebook/Zhanna Suslina

Снимка на три женски фолклорни състава от Болград, позиращи с украинското знаме на фестивала в Рожен, предизвика скандал във Facebook. Първоначално кадърът е споделен на страницата на събора в Рожен, но след това е премахнат по неясни към този момент причини. За това разказа един от участниците в събитието Жана Суслина.

"Само една снимка, тази снимка, от Рожен - събор на народното творчество и животновъдство, на три колектива от Болград, Украйна, станаха заплаха за организаторите. Само за няколко часа я сложихте и я прибрахте от официалната си страница. Не се страхувайте от снимки, от нас и нашего знаме, ние сме тук с културна програма", пише Суслина, която е и директор на отдела "Култура, туризъм, младеж и спорт: към Болградския градски съвет.

Ситуацията предизвика недоволство сред някои потребители в социалните мрежи, а няколко часа по-късно снимката отново се появи на страницата на събор "Рожен" със следния текст: "Рожен обединява! Рожен събира българите от цял свят! Така е било, така и ще бъде!".

В профила си във Facebook журналистът Николай Стайков пише, че снимката с украинското знаме е била върната на страницата на Рожен след намеса от депутата на "Продължаваме промяната-Демократична България" Елисавета Белобрадова.

"Малко късно, малко колебливо, малко и с махване на пръчката на феята [Елисавета Белобрадова] - снимката на украинските българи с български носии и украинското знаме се върна обратно на страницата на събора в Рожен, който не е на Митрофанова, а е подпомаган от държавни институции и общини. Рожен и Родопите са на всички българи", написа Стайков.

Междувременно от репортаж на БТА става ясно, че на някои от сергиите на Рожен се продават освен български и руски национални знамена. Освен сувенири, храна и знамена, край новоиздигнатия 111-метров пилон "Рожен" се забелязват и пунктове за събиране на подписи за референдум срещу т.нар. „джендър идеологията“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024