Снимка: © Атанас Атанасов / Забелязано в Пловдив-новинар https://www.facebook.com/groups/220092125261622

Петък е, а Иван Гешев има спешна нужда от добри новини след толкова тежка работна седмица в ретрограден Меркурий.

Първо, Министерството на финансите на САЩ посочи слона в корупционната стая на България. На прокуратурата се падна честта да обяснява защо Делян Пеевски и Илко Желязков са с белоснежно чисти досиета у нас, но са в черния списък по закона "Магнитски" в Америка.

После Херо Мустафа отказа да се срещне с главния прокурор, за да му преразказва събраните данни по престъпления, които той и подчинените му трябваше да са разследвали и наказали отдавна.

Междувременно риторичният въпрос "Кой?" придоби нова актуалност след 8-годишна пауза - по-точно, кой e "действащият политически лидер", за когото Вашингтон (а и всеки, който не е проспал 2020 г. в кома) знае, че е получавал подкупи от Васил Божков.

Решението е ясно. Иван Гешев беше длъжен да покаже пред света, че организираната престъпност в България е смазана под строгия, но справедлив юмрук на закона.

И покани на кафе Митко от Пловдив - продавача на чорапи, който беше ударен и унижаван от мутра в "Капана".

Фотосесия с участието на Гешев, окръжния прокурор Румен Попов и Митко се появи спонтанно в малка Facebook-група за регионални новини със 123-ма последователи. Също толкова спонтанно снимките се озоваха по първите страници на националните информационни сайтове с обяснението, че висшите магистрати са "забелязани от папараци" в кафенето в центъра на града.

Колкото до справедливостта за Митко - нападателят на социално-слабия мъж всъщност беше разобличен от записи на камери за видеонаблюдение. Докато МВР издирваше извършителя на престъплението, пловдивчани сами поеха защитата на пострадалия продавач на чорапи.

Общественият натиск се оказа доста по-ефективен от работата на правоохранителните органи, които за последната година са изписали няколко акта за нарушения срещу агресивния ресторантьор - явно без особена полза.


Снимка на деня: "Приятелят от София" Цветан Цветанов на розобер

Хей, Google, къде е "Вилата на Баце"?

"Необичайна и извънредна заплаха": Забраните, които влизат в сила след санкциите на САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%