Снимка: © Булевард България

Прокуратурата публикува първата си позиция след налагането на санкции от страна на САЩ срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илия Желязков и още трима подсъдими бивши държавни служители.

В писмото на държавното обвинение се казва, че институцията "напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията".

Прокуратурата изброява и действията, които е предприела срещу Васил Божков, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Александър Манолев.

Не се съобщава обаче защо досега не са разследвани данните за системни и тежки криминални провинения, в които САЩ уличават бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и Илко Желязков.

От съобщението на офиса на Иван Гешев все пак се разбира, че и срещу тях би трябвало да бъде направена нова проверка на база на данни от американските служби.

"Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред", пише в позицията.

"Прокуратурата на Република България оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията. Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб", завършва писмото.

Прокуратурата е правила един формален опит за проверка срещу Делян Пеевски, докато той още беше депутат от ДПС.

Проверката се водеше от прокурора Боряна Бецова по сигнал на "Протестна мрежа" през 2014-2015 г. и завърши с извод, че няма достатъчно данни за образуване на досъдебно производство по подозренията за укриване на данъци, пране на пари, търговия с влияние и съмнения за неправомерен достъп до класифицирана информация.

Пеевски не беше привлечен към отговорност и по мегаделото "КТБ" въпреки множеството твърдения на банкера Цветан Василев, с които го уличаваше в престъпления.

Прокуратурата не е съобщавала дали досега е водила проверки или досъдебни производства, свързани с данни за престъпна дейност от страна на Илко Желязков. Като зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС обаче той разполага с достъп до класифицирана информация, който досега не е отнеман заради неблагонадеждност.

След новината за санкциите от САЩ Желязков е излязъл в отпуск от Бюрото.

В решението за налагане на санкциите на САЩ двамата бяха уличени в съучастие в корупционни схеми, като Желязков бе посочен за подставено лице на Делян Пеевски.


От банката с кадри на ДС до човека в сянката на Пеевски: Кой е Илко Желязков и защо САЩ го санкционира

САЩ наложи санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и зам.-шеф на Бюрото за СРС

Из записите на Бойко Борисов: "Манолев ще изгори, ще го съсипем"

"Необичайна и извънредна заплаха": Забраните, които влизат в сила след санкциите на САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%