От банката с кадри на ДС до сянката на Пеевски: Кой е Илко Желязков и защо САЩ го санкционира Снимка: © Илко Желязков (вторият от ляво надясно, без вратовръзка) Източник: Национално бюро за контрол на СРС

"Г-н Илко Желязков е с доказана биография в системата на националната сигурност. Той притежава високи професионални и нравствени качества... съчетава висока теоретична подготовка с широки практични умения в областта на сигурността".

Този цитат е част от мотивационното писмо на Мустафа Карадайъ от 2018 г., когато ДПС номинира Илко Желязков за зам.-директор на Бюрото за контрол на СРС.

2,5 години по-късно Министерството на финансите на САЩ постави действащия високопоставен държавен служител в списъка на санкционираните лица по Закона "Магнитски", като блокира достъпа му до американската банкова система, забрани на американски граждани и компании да влизат в транзакции с него и забрани достъпа (негов и на семейството му) до територията на Съединените щати.

Причината са множество конкретни обвинения в корупционни практики в сътрудничество с Делян Пеевски - от продажба на документи за постоянно пребиваване в България на чужденци до подкупи и изнудване на политически лица.

Това е първият институционален сигнал срещу Илко Желязков, който досега не е разследван от прокуратурата (поне не е известно това да се е случвало и да е довело до резултата, който САЩ обявиха).

Нещо повече - Желязков е бивш служител на контраразузнаването, бивш зам.-ръководител на службата, която се занимава с оперативното прилагане на СРС при разследвания и е заемал множество ключови позиции в държавната администрация и енергетиката, което говори за корупционен пробив в най-чувствителната сфера от сектор "Сигурност".

До този момент Илко Желязков не е подал оставка от позицията си в Бюрото за СРС, а е излязъл в отпуск след обявяването на санкциите на САЩ. Това е съобщил директорът на службата Пламен Иванов пред БТА.

САЩ наложи санкции на Делян Пеевски, Васил Божков и зам.-шеф на Бюрото за СРС

Официалната му биография, предоставена от ДПС в Народното събрание, гласи, че професионалният му опит датира от 1991 г., когато постъпва в МВР.

Проверката на Комисията по досиетата срещу него обаче показва, че Желязков е работил в системата още от началото на 80-те години като щатен служител на Софийското главно управление на МВР-Държавна сигурност - разузнавач, старши разузнавач и инспектор.

"Комисията разполага с документи, удостоверяващи принадлежност на Илко Димитров Желязков към органите по чл. 1 след 10 ноември 1989 г.", се казва още в първата справка по досието му на служител на ДС. Биографията му в сайта на Бюрото за СРС гласи, че той е работил в Национална служба "Сигурност" от 1981 до 2007 г.

Според информация на "Капитал" - той е освободен от НСС (предшественика на ДАНС) през 2001 г., като източници на медията твърдят, че това е станало заради "нарушения".

63-годишният психолог по образование е проверяван от КОМДОС общо шест пъти - като член на управлението на ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" (от 2007 до 2018), като висш служител на МВР, като директор на държавно дружество в Министерството на енергетиката и като кредитополучател и вложител във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

Желязков става част от управлението на държавния резерв при Тройната коалиция, когато агенцията е под контрола на Министерството на бедствията и авариите на Емел Етем. Ресорен зам.-министър по резерва беше Делян Пеевски до май 2007 г. Връзките между двамата се запазват и през следващото десетилетие, като Желязков е определян като "сивия кардинал" на екс-депутата от ДПС.

Описанието на отношенията им в документа за санкциите на САЩ само потвърждава тази "титла".

Преходът на Желязков към сектора на държавната енергетика се случва през декември 2009 г., когато той е назначен за председател на Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица Изток 2". Въпреки близката връзка на Желязков с ДПС - влизането му в енергийната компания се случва в първите месеци на управлението на кабинета "Борисов 1".

Между март 2012 и август 2014 г. той е и член на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг - дружеството, което притежава активите на всички най-големи държавни предприятия в енергетиката.

В края на 2014 г. Желязков е уловен от фоторепортер на среща с тогавашния ръководител на ДАНС Владимир Писанчев.

"Бившият агент на ДС и НСС е и своеобразен център за събиране, анализиране и разпределение на важна информация, която често се използва за завземане на стратегически позиции, отстраняване на неудобни конкуренти и дискредитирането им дори и чрез лостовете на специалните служби... Той е човекът, осъществяващ трансмисията и връзките между скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски и хората от неговото обкръжение в ДАНС, МВР, прокуратурата, следствието, министерства и институции", казва в своя публикация сайтът "Фактор" още тогава.

От септември 2018 г. до януари 2019 г. Желязков е и член на съвета на директорите на "Ай Си Джи Би" - съвместното дружество на БЕХ и гръцката IGI POSEIDON, която управлява изграждането на интерконекторната газова връзка между България и Гърция. Източници на "Булевард България" посочват, че появата му в борда е имала конкретна мисия и тя се е оказала свързана със създаването на пречки пред строителството на международния проект.

Интерконекторът е ключов елемент от енергийната сигурност на България, който трябва да даде възможност за реална диверсификация на източниците на газ за България извън Русия.

"Необичайна и извънредна заплаха": Забраните, които влизат в сила след санкциите на САЩ

Илко Желязков запазва директорските си позиции в ТЕЦ-а и в дирекция "Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка на Държавния резерв до септември 2018 г., като към края на годината вече е избран от мнозинството в Народното събрание за зам.-председател на Бюрото за СРС.

Малко преди той да напусне управлението на ТЕЦ "Марица Изток 2" през 2018-та, централата сама се отказва от договора си за поддържане на студен резерв за нуждите на енергийната система. Единственият кандидат за извънредния търг на Електроенергийния системен оператор се оказва ТЕЦ "Варна" - новозакупеният актив от фирмата на бившия транспортен министър Данаил Папазов. През октомври 2018 г. официален мажоритарен собственик на ТЕЦ "Варна" става Ахмед Доган - почетният председател на ДПС.

Финансовото министерство на САЩ идентифицират Илко Желязков с една от старите му позиции - бивш зам.-председател на службата за оперативни технически операции. Тя беше отделена като самостоятелна държавна агенция под контрола на Министерски съвет през 2013 г. - дотогава беше част от структурата на МВР и на ДАНС.

"Пеевски се е въвлякъл в корупция и чрез подставеното си лице Илко Димитров Желязков - бивш зам.-директор на Държавната агенция за технически операции и бивш служител на ДАНС, който е назначен в Националното бюро за контрол на СРС.

Пеевски е използвал Желязков за прокарване на схема за подкупи, включваща документи за българско местожителство на чуждестранни граждани, както и за подкупване на държавни служители чрез разнообразни средства в замяна на информация или лоялност от тяхна страна.

Например, има данни, че през 2019 г. Желязков е предложил подкупи на висши български правителствени служители, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да се предаде на Пеевски. В замяна Желязков е уреждал позиционирането на хората, приели предложението му, на властови позиции и е предоставял месечни корупционни плащания. Пеевски и Желязков са поставили служебно лице на ръководна позиция, което е присвоявало средства в тяхна полза през 2019 г.", пише още в доклада.

В друг случай, от началото на 2018 г. тези две лица ръководели схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане

Желязков е санкционирани и заради изнудване на "потенциален български министър" със заплаха, че прокуратурата ще му повдигне криминални обвинения, ако той не му сътрудничи след назначаването.

До този момент Желязков не е коментирал наложените санкции от САЩ. Не е ясно и дали ще подаде оставка като зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС.


Пеевски, бивш зам.-министър с "къща за гости" и бивши шефове от ДАБЧ са санкционирани и от Държавния департамент на САЩ

Из записите на Бойко Борисов: "Манолев ще изгори, ще го съсипем"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024