Собственикът на "Хилтън" иска да строи нов квартал за над 1000 души в София

София може да се сдобие с нов квартал. Проектът "Галакси сити" очаква разрешение за строеж от столичните институции, като планът е той да се издигне в парцела от 193 дка на бившия завод "Балкантар 6-ти септември" на кръстовището на бул. Житница" и бул. "Никола Мушанов" в район "Красно село", съобщава "Сега".

Инвеститори на проекта са собствениците на столичните хотели "Хилтън" и "Интерконтинентал" - "Галакси Инвестмънт Груп". Компанията притежава още хотели и комплекси на морето, а зад нея стоят основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петков.

"Теренът се намира в една от най-перспективните части на столицата, които все още не са презастроени и имат добри комуникации и обезпечение с инфраструктура," твърди управителят на "Галакси Инвестмънт Груп" Константин Бояджиев. Според него "ревитализирането на бивши индустриални територии е бъдещето на София".

Инвестиционното предложение е внесено за екооценка в регионалната екоинспекция. Според приложените документи кварталът ще се състои от 13 блока, в които ще има общо 581 апартамента, а също офиси и търговски площи.

По протежението на бул. "Никола Мушанов" се планира издигането на три сгради. Всяка от тях ще се състои от два блока, единият от които ще е висок 50 м или 16 етажа, а другият - 44 м или 14 етажа.

"Към всеки блок е предвиден допълнително над тази височина и терасовиден етаж в рамките на допустимите от ЗУТ граници, там са разположени по един луксозен апартамент на етаж," цитира "Сега" книжата.

В северната част на имота към нова улица е предвидена сграда, състояща се от три високи тела, чиито фасади частично са в контакт една с друга, се казва още в предложението. Трите секции ще са с височина 30 м. При всяка секция е предвиден терасовиден етаж с по един луксозен апартамент на етаж.

Във вътрешността, в югоизточната част на територията, са разположени три по-ниски сгради на 7 етажа. В най-южната част на имота е разположена сграда на 8 етажа, шест от които са с апартаменти. Всяка от тези сгради се състои от два входа. При всеки вход е предвиден терасовиден етаж.

Инвеститорът обещава в южната част на терена, определен за първия етап от "Галакси сити", да изгради самостоятелен парк със спортна зона, който да се превърне в притегателен център за целия квартал. Според внесеното предложение компанията собственик ще оформи повече от изискуемите по закон паркоместа за автомобили и велосипеди.

Проектът предвижда в бъдещия жилищен комплекс да се изгради и частна детска градина за пет групи от по 12 деца. В същото време инвеститорът обръща внимание, че в непосредствена близост до новия квартал се намира и общинската 145 ЦДГ "Българка".

Теренът бе закупен за неназована сума от "Галакси Инвестмънт Груп" през 2019 година чрез придобиването на дружеството НМ 151, което го притежаваше до този момент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022