Собствениците на болниците "Сърце и мозък" искат да строят детска болница Снимка: © Getty

Глобалният аптечен център „Търговска лига“, който е инвеститор в инвазивна кардиология и собственик на болниците „Сърце и мозък“ в Бургас и Плевен, е заявил желание да постои многопрофилна детска болница с име „Мама и аз“, с която да запълни липсата на Национална детска болница в страната.

Според проекта новата болница трябва да бъде построена в квартал „Изгрев“ на ул. „Георги М. Димитров“ 1.

Предвидено е обособяването на 29 клиники – кардиология, кардиохирургия, инфекциозни болести, спешна медицина, УНГ, ортопедия, урология, АГ, педиатрия, неврология, неонатология, пневмология, офталмология, гастроентерология, ендокринология, нефрология, хемодиализа, медицинска генетика, лаборатории, образна диагностика и др.

Според инвеститора финансирането ще става по няколко начина: от НЗОК, чрез директно плащане, потребителски такси, договори с други лечебни заведения и научно-изследователска дейност.

Очакванията са болницата да бъде построена през 2023 г. и да поеме 26 000 пациенти, и 28 000 през следващата година. Приходите от медицинската дейност следва да варират между 41 и 43 млн. лв.

Документите от "Търговска лига" са подадени в МЗ и в МС на 31 август, а на 14 септември в МЗ е постъпила и предварителната оценка на столичната лекарска колегия.

Окончателно решение все още няма, но се очаква служебният министър Асен Меджидиев да даде положителна оценка, тъй като доскоро бе председател на съсловната организация и тогава беше одобрил построяването на друга голяма болница на „Търговска лига“ – огромната болница с 500 легла в Казичене.

Адвокатът по международно право Тихомир Каменов основава Търговска Лига като еднолично дружество с ограничена отговорност през 1991 г. Няколко години по-късно тя става акционерно дружество и променя името си на Търговска Лига - Национален Аптечен Център АД.

Компанията е основател на Чайкафарма High Quality Medicines Inc., на българския кардиологичен институт и на застрахователното дружество ДаллБогг.

През 2010 г. Търговска лига прави първата копка на УМБАЛ Сърце и мозък в Плевен, а миналата година още една болница към кардиологичния институт отвори в Бургас. Групата очевидно опитва да разшири дейността си у нас. Първият проект беше за гореспоменатата болница с над 500 легла в Казичене, който беше спрян от Асена Сербезова поради липса на необходимост. След това от Търговска лига бяха поискали да строят болница с над 700 легла в Стара Загора, за която няма издадено решение.

"Мама и аз" е третият проект-предложение на компанията в рамките на две години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Текстове от партньори

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024