София денем и нощем с Apple Watch S9 - часовникът, който се управлява с жестове

Wearables, технологии за носене, смарт устройства... има ли значение как ги наричаме, когато важното е какво ценно ще извлечем от тях.

Мястото в интернет, което усилено работи, за да се утвърди като истински гид за ценителите на последните смарт джаджи, е онлайн магазинът на Yettel. Вдъхновени от него, продължаваме столичното си пътешествие с must visit места и чисто нова концепция.

Генерално смарт часовниците се свързват със спорт и двигателна активност, защото поддържат множество показатели в тази насока. Ние обаче решихме да разгледаме въпроса за активността по-философски. Така стигнахме до прозрението, че движенито не е само спорт, а понякога е и просто да вдигнеш очи около теб.

Устройството, което ни беше спътник в това приключение, е свръх интуитивният Apple Watch Series 9. Избрахме LTE модел с алуминиев корпус. Смарт часовниците, които са с въпросната абревиатура, поддържат услугата multiSIM - това означава, че може да излезете само с часовник, така хем не сте вързани (със смартфон), хем сте свързани.

Да отговаряте на обаждания, да пускате филми и музика или да правите снимки от смарт часовника си не е нещо ново. Да го правите без да имате телефон в себе си обаче е. За целта, освен LTE часовник, ви трябва и електронен sim, който е към съществуващия ви номер. Yettel е единственият оператор, който предлага такава услуга за Apple. Така че извадихме късмет.

Нашият Apple Watch Series 9 може и други интересни неща - като това да бъде управляван без да го докосвате.

Как става магията ще разясним в следващите редове, но първо нека ви разкажем за последните разходки с модела - едната е денем, другата - нощем.

Нощната е една идея по-интересна, затова ще започнем с нея.

Духът ни на откриватели ни заведе на светлинния фестивал SOFIA LIGHTS, който се проведе наскоро в парка “Врана” - до табелата за излизане от София.

Това беше третото му издание, като разликата с предходните беше продължителността - вместо обичайната седмица, сега можеше да се посещава в рамките на цели три, което, естествено, успокои и разпредели наплива от посетители.

Целта на събитието е да ни пренесе в ,,една много различна реалност – красива, одухотворена и във връзка с природата”.

С Apple Watch S9 на китката ни и смартфон почти ,,забравен” на дъното на чантата, постигнахме ефекта сравнително лесно. Истината е, че телефонът го взехме само заради камерата, иначе спокойно можехме да минем и без него.

Sofia Lights, парк Врана

светлинен фестивал Sofia Lights

Макар името да е SOFIA LIGHTS, първото нещо, което прави впечатление, е мракът. Пътеките, които водят към инсталациите, са осветени със солни лампи - колкото да виждате посоката, но не и краката си.

Светкавици, фенери и други осветителни тела и трикове са забранени.

Когато навлезете по-навътре в парка, който някога е бил градината към резиденцията на княз Фердинанд и сина му цар Борис lll, започвате да чувате нещо като горски релаксиращи мелодии.

Sofia Lights, фестивал на Светлините

Звуците съпровождат и основната инсталация. Тя представлява светещи възглавници на огромна поляна. Може да легнете на тях и да гледате светлинните линии, които прорязват целия парк, на фона на небето и звездите.

Watch S9 на китката ни автоматично е превключил на нощен режим, за не натоварва очите. Вдигаме часовника на нивото им, а не очите на нивото на часовника, поглеждаме колко крачки сме навъртели, сваляме обратно ръката си и продължаваме да се наслаждаваме на гледката.

Между другото, ако ви е страх от тъмното, паркът "Врана" е идеалното място за "царска" разходка и през деня. Тук монархическото семейство е прекарвало по-голямата част от времето си, а дворецът в него има дълга и интересна съдба.

Най-любопитната част от нея е случката, довела до кръщаването на царската резиденция с необичайното име "Врана". Фердинанд l е бил любител орнитолог. Той решава, че ще нарече чифлика на първата кацнала на покрива птица. На него, както вече се досещате, се събира ято врани и оттогава имотът и паркът остават в историята с името "Врана".

В обширния парк живеят над 400 растителни вида, сред които и много екзотични - като китайското вековно дърво от рода Глициния с клони, достигащи 30 м.

Apple Watch s9 lte, спортна каишка

Редно е да споменем и Fitness функциите на Apple Watch Series 9, които са пленили сърцата на спортистите.

Една от тях е измерването на кислородната концентрация в кръвта - най-точният показател за това в каква форма е човек и дали тренировките, които прави, го водят до положителен резултат.

Преди еволюцията на смарт часовника, измерването на този показател е отнемало на спортист цял един ден в специализирана лаборатория с всевъзможни диоди, прикрепени към тялото му по време на различни активности.

Днес всеки любител и професионалист може да се възползва от джаджата на ръката, за да следи прогреса си, да знае какво да заложи като следваща цел, кога да се натовари повече или кога да го раздава по-спокойно.

Друга функция е следенето на сърдечната честота (HRV) - това е един показател, който се измерва докато човек спи, като следи вариациите на сърдечния пулс. Благодарение на него човек знае дали докато спи организмът му се възстановява правилно.

Apple Watch Series 9

Смарт часовникът, който ние носим, е с алуминиев корпус и тъмносиня спортна каишка. Важно да отбележим, че Apple Watch Series 9 се предлага и в далеч по-елегантни стилове и опции за персонализация. Има верижки от тъмна и светла закалена стомана и каишки във всевъзможни цветове, материали и размери. Възможностите за къстъмизация (заедно с лицата на устройството) са безкрайни.

Стана ли време да поговорим за способностите на Watch S9, които не изискват допир?

Както споменахме, може да вдигате телефона, да пускате музика, да спирате аларма и куп други неща само с един жест: докосване с палец и показалец.

Единственото, което трябва да запомните, е, че е нужно да сте повдигнали ръката си преди да допрете върховете на пръстите си.

Ако сте на разходка, картата на Apple може да ви упътва завой по завой чрез хаптика (нещо като смарт часовникът да ви докосне вместо вие него). Целта е да знаете точно къде отивате, без да се налага да гледате устройството, освен при завой.

За да продължим концепцията с вдигането на очи около нас и през деня, си набелязваме няколко графита, до които Watch S9 да ни заведе по този начин.

Този път зарязахме смартфона вкъщи и тръгнахме само с часовника и фотоапарата. Както ви казвахме вече, това е възможно благодарение на услугата multiSIM, с която на практика човек може да използва телефона си на още едно устройство. Чрез multiSIM получихме всичките си обаждания, съобщения и нотификации директно на часовника.

Отправната ни точка беше столичният Квартал, където вече водихме първия "участник" от поредицата ни Must visit места с Yettel - тогава влязохме в естетски цветарски магазин, книжарница за чуждоезични издания и други интересни места. Този път оставихме чарът на улиците и изрисуваните фасади да ни завладее.

Sofia Graffiti Tour, Квартал

Sofia Graffiti Tour, Квартал, Apple Watch s9

Фаворит ни стана стената с анимационните герои Еркюл и Пинко. Както виждате, Пинко е оранжев и е в гангстерска стилистика. По-неизвестният герой е котаракът Еркюл от френската анимация “Пиф и Еркюл” (1989).

Творческото решение да се обединят двамата герои от семейство котки е на Hype All Night.

Насочваме се към улица "Веслец" 57, където има нова творба от тази година, реализирана в рамките на едноименния фестивал Квартал.

Sofia Graffiti Tour, Блян, Венцислав Йосифов, Jarmain

Името ѝ е “Блян”, а неин автор е Венцислав Йосифов - Jarmain.

В Квартал ни хареса и един преобразен трафопост, чийто автор така и не можахме да издирим.

Последният графит е по-далеч от центъра, а площта му е 150 кв. м. Намира се сградата на район “Връбница” на Столичната община - бул. „Хан Кубрат", бл. 328.

На стенописа са изобразени жена и синигер, птицата символ на София.

Проектът е дело на Arsek & Erase. Той и гореспоменатите работи са реализирани от Sofia Graffiti Tour.

Подобно на уличните произведения на изкуството, дизайнът на Apple Watch S9, който е нашият своебразен пътеводител, е произведение сам по себе си. Компанията Apple полага големи усилия, за да намали въглеродния си отпечатък и да създаде wearable, който е хем функционален, хем същевременно е и по-нежен към планетата - корпусът и каишката на новите модели са неутрални по отношение на въглеродните емисии при производството и транспортирането.

,,Всеки въглеродно неутрален модел Apple Watch отговаря на следните строги критерии: 100% чисто електричество за производство, 30% рециклиран или възобновяем материал от теглото му и 50% от доставките без използването на въздушен транспорт. Тези комбинирани усилия водят до най-малко 75% намаление на продуктовите емисии за всеки модел.", посочват от Apple, чийто ангажимент е до 2030 г. всички продукти на компанията да са 100% въглеродно неутрални.

Apple Watch Series 9 LTE, ревю, multiSIM, Yettel

Дисплеят на Apple Watch S9 е двойно по-мощен от предишните модели, без това да въздейства върху живота на батерията (той е средно 18 часа). По-яркият дисплей на моделите от Series 9 подобрява видимостта осезаемо - най-вече намалява напрежението на очите, когато се опитваме да прочетем нещо навън или да следим тренировката си под слънцето.

Междувременно новата операционна система watchOS 10 включва т. нар. Smart Stack от уиджети, нови циферблати (включително такъв с десетки забавни анимации на кучето Снупи), инструменти за психично здраве и здраве на зрението, допълнителни функции за колоездене и още.

Новият Apple Watch S9 и останалите модели новата серия определено са най-добрите смарт часовници за собствениците на iPhone. Намираме ги във върховното must visit място за смарт джаджи у нас - онлайн магазина на Yettel.

Huawei Watch GT 4 С часовника на Мо Фара из must visit местата в центъра на София

От този текст има премахнати снимки по желание на организаторите на фестивала Sofia Lights.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024