София предупреди Скопие да не се отклонява от европейския си път Снимка: © Getty Images

България няма да променя позицията си и ще продължава да настоява Северна Македония да спазва поетите международни ангажименти и да изпълнява критериите за присъединяване към Европейския съюз.

Това посочват от Министерството на външните работи в отговор на коментарите от страна на новия министър-председател на Северна Македония Християн Мицкоски.

При представянето на правителство пред парламента в неделя Мицкоски заяви, че докато той е премиер "трябва да е ясно, че промени в Конституцията няма да има".

Вписването на българското малцинство в основния закон на страната е условието, без което не може да започнат преговорите на Скопие за членство в ЕС.

"Неприемливо е заявеното намерение на новото правителство на Северна Македония да отхвърли легитимното искане на част от собствените си граждани за гарантиране на права и свободи наравно с всички останали общности в Северна Македония, включително чрез тяхното включване в конституцията на съседната страна," посочват от Министерството на външните работи.

Също толкова неприемливо е заявеното намерение на Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения, пише още в официалната позиция.

Още преди официалната позиция на външното министерство със своя излезе председателят на ДПС Делян Пеевски. Той обвини Мицкоски, че е избрал "конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу европейска България."

Междувременно, от Европейската комисия също призоваха новото правителство в Скопие да се възползва от постигнатото дотук, за да продължи по пътя си към еврочленство.

"Европейският съвет беше ясен по отношение на това какво очаква от Северна Македония. И това очевидно се отнася и за конституционните промени, които страната обеща да направи, за да може да продължи по европейския си път," заяви говорителката на Европейската комисия Ана Писонеро.

Според Мицкоски досегашният подход към преговорите не давал очакваните резултати, затова имало разработени няколко опции, които той ще предложи за дискусия в момента, в който "в България се формира правителство със стабилно мнозинство."

"Готови сме да седнем и да намерим решение с новото правителство на България. Да разговаряме за всичко, за възможните рискове. Неприемливи са изявленията, че трябва да направим само още нещо и готово. Направихме много за европейските ценности, а получихме нула," каза той в телевизионно интервю в понеделник вечерта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Всички очакват... новата книга на Малкълм Гладуел

Първата му книга "Повратна точка" се превърна в абсолютна сензация

18:37 - 28.09.2024
Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024