София предупреди Скопие да не се отклонява от европейския си път Снимка: © Getty Images

България няма да променя позицията си и ще продължава да настоява Северна Македония да спазва поетите международни ангажименти и да изпълнява критериите за присъединяване към Европейския съюз.

Това посочват от Министерството на външните работи в отговор на коментарите от страна на новия министър-председател на Северна Македония Християн Мицкоски.

При представянето на правителство пред парламента в неделя Мицкоски заяви, че докато той е премиер "трябва да е ясно, че промени в Конституцията няма да има".

Вписването на българското малцинство в основния закон на страната е условието, без което не може да започнат преговорите на Скопие за членство в ЕС.

"Неприемливо е заявеното намерение на новото правителство на Северна Македония да отхвърли легитимното искане на част от собствените си граждани за гарантиране на права и свободи наравно с всички останали общности в Северна Македония, включително чрез тяхното включване в конституцията на съседната страна," посочват от Министерството на външните работи.

Също толкова неприемливо е заявеното намерение на Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения, пише още в официалната позиция.

Още преди официалната позиция на външното министерство със своя излезе председателят на ДПС Делян Пеевски. Той обвини Мицкоски, че е избрал "конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу европейска България."

Междувременно, от Европейската комисия също призоваха новото правителство в Скопие да се възползва от постигнатото дотук, за да продължи по пътя си към еврочленство.

"Европейският съвет беше ясен по отношение на това какво очаква от Северна Македония. И това очевидно се отнася и за конституционните промени, които страната обеща да направи, за да може да продължи по европейския си път," заяви говорителката на Европейската комисия Ана Писонеро.

Според Мицкоски досегашният подход към преговорите не давал очакваните резултати, затова имало разработени няколко опции, които той ще предложи за дискусия в момента, в който "в България се формира правителство със стабилно мнозинство."

"Готови сме да седнем и да намерим решение с новото правителство на България. Да разговаряме за всичко, за възможните рискове. Неприемливи са изявленията, че трябва да направим само още нещо и готово. Направихме много за европейските ценности, а получихме нула," каза той в телевизионно интервю в понеделник вечерта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

"Tиха ваканция" - новият тренд, който подтиква хората да почиват без да си взимат отпуск

Какво стои зад "житейската философия" да отидете на почивка без да казвате на шефа си

16:20 - 21.07.2024
Живот

Пазаруването “на живо” не е това, което беше. Добре дошли в ерата на стрийминга

Добре дошли в ерата на пазаруването в реално време или в империята на live shopping-а.

14:30 - 21.07.2024
Важно днес

Хамид Хамид: Случва се баща и син да се скарат, но после се сдобряват

Депутатът от ДПС определи активът на ДПС-Доган като "вандали"

13:08 - 21.07.2024
Спорт

Никола Цолов вече е в топ 8 на Формула 3 след нова победа

Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа такава в основно състезание

12:16 - 21.07.2024
Живот

Борбата за "по-малко туризъм, повече живот" в Испания продължава с протести

Голям протест срещу масовия туризъм отново е планиран в Майорка

11:30 - 21.07.2024
Важно днес

Пожар в Гърция приближава българската граница

Силен пожар в Гърция вече се намира на километър от границата с България

09:55 - 21.07.2024
Важно днес

Израел удари пристанище в Йемен и рани десетки

Атаката е в отговор на нападението на йеменските хути срещу Тел Авив в петък

09:18 - 21.07.2024
Важно днес

Високи температури и обилни валежи над страната в неделя

Максималните температури ще са между 31° и 36°

09:01 - 21.07.2024
Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024