Соня Момчилова остана начело на СЕМ с гласовете от квотата на Радев и ГЕРБ

Изборът на нов председател на Съвета за електронни медии освети синхрона между квотата на Румен Радев и ГЕРБ в регулатора.

Соня Момчилова, излъчена от президентството в СЕМ, довършва първия си мандат като председател - но се оказва единствена кандидатура за ръководството на петчленния съвет.

Номинацията ѝ е издигната от Габриела Наплатанова (вторият човек от квотата на Радев в СЕМ) и е подкрепена от Галина Георгиева (квота ГЕРБ от 2019 г.).

Единственият глас "против" Момчилова е от Пролет Велкова, която влезе в СЕМ като номинация на "Демократична България" през 2022.

Симона Велева от "Продължаваме промяната" е дала глас "въздържал се".

Формалното условие за преизбирането на Соня Момчилова е за нея да гласуват четирима от петимата членове на СЕМ. Ако това не се изпълни в три поредни гласувания, е достатъчно обикновено мнозинство (3 от 5 гласа) за новия ѝ мандат.

Това се случи в четвъртък - след три неуспешни опита за избор, Момчилова гласува сама за себе си и беше подкрепена от Наплатанова и Георгиева.

Преди да влезе в СЕМ през юли 2021 г., Момчилова за два месеца беше ръководител на пресцентъра на Министерски съвет при Стефан Янев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024