Социалната мрежа X е взимала пари от терористи в потенциално нарушение на санкции, сочи доклад Снимка: © Getty Images

Социалната мрежа "X" (бившият Twitter) се оказа в центъра на нов скандал - компанията може да е нарушила някои санкции, наложени от САЩ, тъй като е приемала плащания за абонаментни акаунти от терористични организации.

Това сочи нов доклад на Tech Transparency Project (TTP) - неправителствена организация за дигитални изследвания, която се занимава с прозрачността в технологичните гиганти. Тя разкрива, че лидери на терористични групировки са получавали синьо тикче на профилите си - функция, която стана платена малко, след като милиардерът Илон Мъск пое собствеността на Twitter.

Така в действителност компанията е приемала плащания от акаунти, които включват лидерите на "Хизбула", групировки на хутите, както и държавни медии в Иран и Русия. Абонаметната услуга струва 8 долара на месец и освен синя отметка потребителите получават с нея и по-добро популяризиране на съдържанието си от алгоритъма на платформата.

В доклада на TTP подробно се описва как Хасан Насрала - генерален секретар на базираната в Ливан ислямистка групировка "Хизбула" е имал "проверетн статус" (синя отметка) на акаунта си от ноември 2023 г. Той често публикува новинарски съобщения и мемета, осмиващи Съединените щати и Израел, пред своите 93 хил. последователи. Акаунтът му е обозначен като ID-verified, което означава, че притежателят на профила все пак е предоставил на X копие на издадена от правителството лична карта.

През същия месец Наим Касем - вторият в командването на "Хизбула", също получава такава значка. Групировката официално е обявена за терористична организация както от Съединените щати, така и от други държави.

Министерството на финансите на САЩ поддържа списък с юридически лица, които са санкционирани. Съгласно официалните условия за ползване на "X" хора и организации от този списък не могат да извършват плащания в платформата. Докладът на неправителствената организация обаче открива 28 такива акаунта със синя отметка.

"Бяхме изненадани да открием, че X предоставя премиум услуги на широк кръг от групи, на които САЩ са наложили санкции за тероризъм и други дейности, които вредят на националната им сигурност. Това е още един знак, че X е изгубила контрол над платформата си", казва директорът на TTP Кейти Пол, цитиран от изданието "New York Times".

Присъствието на санкционирани групи, сред които и терористични организации, в социалните мрежи не е нещо ново, смята Пол. Но приетите плащания могат да поставят компанията на Мъск под прицела на Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ.

За сравнение в друга голяма платформа - Facebook, при търсене на името на лидера на "Хизбула" се появява предупреждение, че лицето "понякога се свързва с дейности на опасни лица и организации".

В изявление на "X" от сряда компанията заяви, че е прегледала доклада и ще "предприеме действия, ако е необходимо".

"Винаги се стремим да гарантираме, че поддържаме безопасна, сигурна и отговаряща на изискванията платформа", посочват от там.

По-рано през деня платформата е премахнала отметките от няколко от акаунтите, отбелязва "New York Times".

Преди Мъск да поеме контрола над технологичния гигант, получаването на синя отметка беше безплатна услуга. Тя се даваше на популярни и верифицирани профили като известни личности, но не даваше никакъв вид преимущество по отношение на алгоритъма. След като бизнесменът придоби компанията през 2022 г. той наложи драстични промени в бизнес модела ѝ - като предпочете абонаментните услуги пред привличането на рекламодатели.

От декември 2023 г. "X" е обект на разследване от страна на Европейската комисия. Тя ще проверява редица обвинения срещу платформата, включително това, че не успява да се справи с контрола на незаконното съдържание и дезинформацията. Обвиненията към социалната мрежа са свързани с това, че тя е нарушила задълженията си по европейската правна рамка и по-конкретно Закона за цифровите услуги (DSA)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024