Социалната мрежа X е взимала пари от терористи в потенциално нарушение на санкции, сочи доклад Снимка: © Getty Images

Социалната мрежа "X" (бившият Twitter) се оказа в центъра на нов скандал - компанията може да е нарушила някои санкции, наложени от САЩ, тъй като е приемала плащания за абонаментни акаунти от терористични организации.

Това сочи нов доклад на Tech Transparency Project (TTP) - неправителствена организация за дигитални изследвания, която се занимава с прозрачността в технологичните гиганти. Тя разкрива, че лидери на терористични групировки са получавали синьо тикче на профилите си - функция, която стана платена малко, след като милиардерът Илон Мъск пое собствеността на Twitter.

Така в действителност компанията е приемала плащания от акаунти, които включват лидерите на "Хизбула", групировки на хутите, както и държавни медии в Иран и Русия. Абонаметната услуга струва 8 долара на месец и освен синя отметка потребителите получават с нея и по-добро популяризиране на съдържанието си от алгоритъма на платформата.

В доклада на TTP подробно се описва как Хасан Насрала - генерален секретар на базираната в Ливан ислямистка групировка "Хизбула" е имал "проверетн статус" (синя отметка) на акаунта си от ноември 2023 г. Той често публикува новинарски съобщения и мемета, осмиващи Съединените щати и Израел, пред своите 93 хил. последователи. Акаунтът му е обозначен като ID-verified, което означава, че притежателят на профила все пак е предоставил на X копие на издадена от правителството лична карта.

През същия месец Наим Касем - вторият в командването на "Хизбула", също получава такава значка. Групировката официално е обявена за терористична организация както от Съединените щати, така и от други държави.

Министерството на финансите на САЩ поддържа списък с юридически лица, които са санкционирани. Съгласно официалните условия за ползване на "X" хора и организации от този списък не могат да извършват плащания в платформата. Докладът на неправителствената организация обаче открива 28 такива акаунта със синя отметка.

"Бяхме изненадани да открием, че X предоставя премиум услуги на широк кръг от групи, на които САЩ са наложили санкции за тероризъм и други дейности, които вредят на националната им сигурност. Това е още един знак, че X е изгубила контрол над платформата си", казва директорът на TTP Кейти Пол, цитиран от изданието "New York Times".

Присъствието на санкционирани групи, сред които и терористични организации, в социалните мрежи не е нещо ново, смята Пол. Но приетите плащания могат да поставят компанията на Мъск под прицела на Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ.

За сравнение в друга голяма платформа - Facebook, при търсене на името на лидера на "Хизбула" се появява предупреждение, че лицето "понякога се свързва с дейности на опасни лица и организации".

В изявление на "X" от сряда компанията заяви, че е прегледала доклада и ще "предприеме действия, ако е необходимо".

"Винаги се стремим да гарантираме, че поддържаме безопасна, сигурна и отговаряща на изискванията платформа", посочват от там.

По-рано през деня платформата е премахнала отметките от няколко от акаунтите, отбелязва "New York Times".

Преди Мъск да поеме контрола над технологичния гигант, получаването на синя отметка беше безплатна услуга. Тя се даваше на популярни и верифицирани профили като известни личности, но не даваше никакъв вид преимущество по отношение на алгоритъма. След като бизнесменът придоби компанията през 2022 г. той наложи драстични промени в бизнес модела ѝ - като предпочете абонаментните услуги пред привличането на рекламодатели.

От декември 2023 г. "X" е обект на разследване от страна на Европейската комисия. Тя ще проверява редица обвинения срещу платформата, включително това, че не успява да се справи с контрола на незаконното съдържание и дезинформацията. Обвиненията към социалната мрежа са свързани с това, че тя е нарушила задълженията си по европейската правна рамка и по-конкретно Закона за цифровите услуги (DSA)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024