Спас Русев купува “Булсатком” за над 120 млн. евро Снимка: © levski.bg

Спас Русев ще бъде новият собственик на най-големия телевизионен доставчик в България “Булсатком”. Компанията ще бъде продадена в сделка на стойност над 120-130 млн. евро, съобщава “Капитал”, като се позовава на свой източници.

Миналата година Спас Русев финализира продажбата на БТК на телекомуникационната и медийна компания United Group. Сега той е избран за купувач на телевизионния оператор, като не е ясно какви са целите на сделката. Възможно е Русев да избере да управлява оператора, но също така има вариант, в който да препродаде компанията или абонатите ѝ на друг от играчите в сектора.

В надпреварата за покупката на “Булсатком” Русев е успял да надвие собственика на “Теленор България” PPF Group. Сумите, които двете страни са предложили са били близки, но Русев е победил заради условието да изплати сумата бързо.

Сделката е от голямо значение, тъй като “Булсатком” има около 650 хил. телевизионни абонати, както и още 170 хил. абонати на фиксиран интернет и 1300 служители. С това компанията заема лидерската позиция на телевизионния пазар у нас, което обяснява участието на собственика на “Теленор България”. Мобилният оператор е единственият от трите големи телекома, който не предлага нито фиксиран интернет, нито телевизионна услуга на крайните си клиенти.

Въпреки лидерската си позиция “Булсатком” не е в добра финансова форма. През миналата година компанията има приходи от 163 млн. лв. и загуби от 22.6 млн. лв., спрямо 193 млн. лв. приходи и 131 млн. лв. загуби за 2019 г. Общите задължения на оператора са на стойност 247 млн. лв. и включват дългове към финансови предприятия, както и задължения към доставчици, НАП и др.

Спас Русев проявява интерес към компанията отдавна, но не е ясно какви са плановете му към нея. Във всички случай сделката ще трябва да получи одобрение от КЗК и след това да плати и предоговори дълговете на компанията. В момента Русев е член на надзорния съвет на БТК, което поражда очаквания, че бъдещето на “Булсатком” е сливане с мобилния оператор.

Към 2020 г. БТК е трети на пазара на телевизия след “Булсатком” и “А1 България”, като разликата между първите две компании е минимална. Тази година БТК направи серия от придобивания на по-малки телевизионни и интернет доставичици из страната, сред които софийските “Нет 1” и “КомНет”, пловдивската N3 и русенската “Нетуоркс”. Това би направило потенциално придобиване на “Булсатком” от страна на БТК трудно от регулаторна гледна точка.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024