Снимка: © levski.bg

Спас Русев ще бъде новият собственик на най-големия телевизионен доставчик в България “Булсатком”. Компанията ще бъде продадена в сделка на стойност над 120-130 млн. евро, съобщава “Капитал”, като се позовава на свой източници.

Миналата година Спас Русев финализира продажбата на БТК на телекомуникационната и медийна компания United Group. Сега той е избран за купувач на телевизионния оператор, като не е ясно какви са целите на сделката. Възможно е Русев да избере да управлява оператора, но също така има вариант, в който да препродаде компанията или абонатите ѝ на друг от играчите в сектора.

В надпреварата за покупката на “Булсатком” Русев е успял да надвие собственика на “Теленор България” PPF Group. Сумите, които двете страни са предложили са били близки, но Русев е победил заради условието да изплати сумата бързо.

Сделката е от голямо значение, тъй като “Булсатком” има около 650 хил. телевизионни абонати, както и още 170 хил. абонати на фиксиран интернет и 1300 служители. С това компанията заема лидерската позиция на телевизионния пазар у нас, което обяснява участието на собственика на “Теленор България”. Мобилният оператор е единственият от трите големи телекома, който не предлага нито фиксиран интернет, нито телевизионна услуга на крайните си клиенти.

Въпреки лидерската си позиция “Булсатком” не е в добра финансова форма. През миналата година компанията има приходи от 163 млн. лв. и загуби от 22.6 млн. лв., спрямо 193 млн. лв. приходи и 131 млн. лв. загуби за 2019 г. Общите задължения на оператора са на стойност 247 млн. лв. и включват дългове към финансови предприятия, както и задължения към доставчици, НАП и др.

Спас Русев проявява интерес към компанията отдавна, но не е ясно какви са плановете му към нея. Във всички случай сделката ще трябва да получи одобрение от КЗК и след това да плати и предоговори дълговете на компанията. В момента Русев е член на надзорния съвет на БТК, което поражда очаквания, че бъдещето на “Булсатком” е сливане с мобилния оператор.

Към 2020 г. БТК е трети на пазара на телевизия след “Булсатком” и “А1 България”, като разликата между първите две компании е минимална. Тази година БТК направи серия от придобивания на по-малки телевизионни и интернет доставичици из страната, сред които софийските “Нет 1” и “КомНет”, пловдивската N3 и русенската “Нетуоркс”. Това би направило потенциално придобиване на “Булсатком” от страна на БТК трудно от регулаторна гледна точка.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кметът на Буковлък е привикан в полицията след сигнал за купуване на гласове

Според жители на селото полицейското присъствие е по-засилено от другите населени места

Изборите днес: В отделни секции има проблеми с машините

На места не са се явили членове на комисиите

Как и къде да гласувам? Всичко, което трябва да знаете за изборите на 2 октомври

Това е всичко, което трябва да знаете за начина, по който се провеждат изборите

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.