Специализиран доклад разкрива кординирана атака в Туитър срещу Хари и Меган

Когато Меган Маркъл и принц Хари решават да се оттеглят от кралското семейство през 2020 г., това е частично провокирано от тоновете онлайн омраза, която се стоварва върху тях.

Битката на двойката с медиите и образът на принца и съпругата му - херцогинята на Съсекс, са представени в пресата са ключовите теми в документалния сериал на Netflix, посветен на семейството.

В последните епизоди от поредицата зрителите научават, че голяма част от онлайн атаките идват от координирана група от акаунти в Tуитър.

Доклад на Bot Sentinel разкрива начина, по който е организирана "кампанията за омраза и дезинформация" срещу Меган и Хари. Платформата работи от 2018 г. като инструмент за борба с дезинформацията в социалните мрежи. Тя използва изкуствен интелект, за да класифицира акаунти в Туитър според това дали зад тях стоят ботове или хора, дали са част от обща мрежа и какво е съдържанието, което разпространяват.

Bot Sentinel анализира над 114 000 публикации в Туитър, посветени на семейството, и проследява, че 70 процента от тях идват от 83 акаунта, управлявани от бели жени. Тези профили организират „кампания за омраза и дезинформация“ срещу Меган и принц Хари чрез разпространение на „фалшиви разкази и монтирани снимки на Меган Маркъл в Twitter и други социални платформи“.

Някои от акаунтите в Туитър са спрени за нарушаване на правилата на платформата, но впоследствие са върнати, казва създателят на Bot Sentinel Кристофър Бузи,

„Тази кампания идва от хора, които знаят как да манипулират алгоритмите на Twitter, за да избегнат това да бъдат разкрити и спрени заради разпространение на фалшива информация", твърди Бузи.

Нивото на сложност идва от хора, които са специалисти в това и на които им се плаща да правят тези неща.“, твърди още той пред BuzzFeed News.

Той установява, че някои от хората зад акаунтите Туитър срещу Меган са имали и канали в YouTube, от които печелят, като създават „нискокачествени влогове, посветени на Хари и Меган“.

Докладът на Bot Sentinel показва, че групата зад профилите в Twitter се състои главно от „бели жени на средна възраст, намиращи се в Обединеното кралство, Съединените щати и Австралия“. Те съвместно създават онлайн общност от хора срещу Меган.

Членовете на общността използват унизителни, сескситки и расистки думи, когато пишат за херцогинята, разпространяват конспиративни теории за двойката, като се опиват да отхвърлят „всеки, за когото смятат, че противоречи на тяхната версия за Меган и Хари“, включително журналисти.

Тези публикации водят до смъртни заплахи, лично отправени към Меган и целенасочен тормоз към семейството.

На 15 декември тази година - след премиерата на последните три епизода на ‘‘Хари и Меган“, Кристофър Бузи написа, че дезинформационната кампания продължава - този път с отрицателни отзиви за документалния филм на Netflix.

Анализирахме 1475 ревюта на продукцията в Rotten Tomatoes. 85% от тях са направени от акаунти с едно ревю.“, пише Бузи.

Междувременно създателят на Bot Sentinel сподели, че акаунтите спамят личните му постове и масово го докладват в Туитър - като насърчават и своите последователи да го направят. Същевременно споделят и неверни твърдения за него и Bot Sentinel в опит да дискредитират превантивно констатациите на доклада.

Като реакция на доклада на Бузи, в Туитър бе разпространена информация, че самата социална мрежа е взела мерки. Били са проверени над 50 от акаунтите, включени в анализа на Bot Sentinel по темата с Хари и Меган, и са установили 4, които нарушават правилата за разпространение на съдържание и спам.

Твърдението на компанията е, че това са персонални акаунти и за момента няма доказателства, че става дума за координирана мрежа.


"Хари и Меган" направи най-успешния дебют за документална поредица по Netflix


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024