Специализираната прокуратура е прекратила делото срещу Марешки за изнудване на аптекари Снимка: © bTV

Специализираната прокуратура е прекратила разследването срещу Веселин Марешки и още двама бивши депутати от „Воля“ за изнудване на конкурентни аптекари.

Разследването за престъпен сговор е било преустановено на 19 юли, съобщи в. „Сега“, позовавайки се на говорителя на спецпрокуратурата Христо Кръстев, а информацията е потвърдена от „Свободна Европа“.

Причина за прекратяването е, че липсват доказателства за изнудване от страна на лидера на „Воля“, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Имало само доказателства за нелоялна конкуренция, а това не се води престъпление съгласно Наказателния кодекс.

Определението на спецпрокуратурата е обжалвано пред Специализирания наказателен съд. Той може да отмени прекратяването и да даде конкретни указания на обвинителите, а може и да го потвърди.

През 2017 г., точно след като Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов влязоха в парламента с „Воля“, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска депутатския им имунитет. Прокуратурата съобщи, че срещу тях са предявени обвинения за изнудване. Беше определено, че има основания за престъпен сговор с цел имотна облага.

Според обвиненията лидерът на „Воля“ и двамата му съпартийци принуждавали конкурентни аптекари да купуват лекарства от Марешки, защото той и хората му в противен случай щели да открият аптеки близо до техните и да ликвидират бизнеса им.

Обвиненията са свързани с дейността на Марешки като съдружник и управител на "Фармнет" ООД, а на Таскова и Христов - като регионални мениджъри на същото дружество.

Комисията за защита на конкуренцията е била уведомена от спецпрокуратурата – КЗК е сезирана още през 2017 г. Решението на регулатора е, че Марешки и останалите двама души не са нарушили закона. Нарушение има само от страна на "Фармнет", за което дружеството се санкционира с близо половин милион лева. Това решение обаче е отменено през 2020, като начело на състава е лично председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

По време на съдебните дела „Воля“ беше в 44-ия парламент и допълваше мнозинството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Миналата есен Варненският апелативен съд осъди Марешки на 4 години затвор за изнудване, но през август 2021 Върховният касационен съд отмени присъдата му и върна делото за ново разглеждане на втора инстанция. Повторното гледане на делото ще е на 8 ноември, според регистрите на съда.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. Борисов и Пеевски се хвалят с 1 млрд. лв. от бюджета за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024