Снимка: © bTV

Специализираната прокуратура е прекратила разследването срещу Веселин Марешки и още двама бивши депутати от „Воля“ за изнудване на конкурентни аптекари.

Разследването за престъпен сговор е било преустановено на 19 юли, съобщи в. „Сега“, позовавайки се на говорителя на спецпрокуратурата Христо Кръстев, а информацията е потвърдена от „Свободна Европа“.

Причина за прекратяването е, че липсват доказателства за изнудване от страна на лидера на „Воля“, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Имало само доказателства за нелоялна конкуренция, а това не се води престъпление съгласно Наказателния кодекс.

Определението на спецпрокуратурата е обжалвано пред Специализирания наказателен съд. Той може да отмени прекратяването и да даде конкретни указания на обвинителите, а може и да го потвърди.

През 2017 г., точно след като Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов влязоха в парламента с „Воля“, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска депутатския им имунитет. Прокуратурата съобщи, че срещу тях са предявени обвинения за изнудване. Беше определено, че има основания за престъпен сговор с цел имотна облага.

Според обвиненията лидерът на „Воля“ и двамата му съпартийци принуждавали конкурентни аптекари да купуват лекарства от Марешки, защото той и хората му в противен случай щели да открият аптеки близо до техните и да ликвидират бизнеса им.

Обвиненията са свързани с дейността на Марешки като съдружник и управител на "Фармнет" ООД, а на Таскова и Христов - като регионални мениджъри на същото дружество.

Комисията за защита на конкуренцията е била уведомена от спецпрокуратурата – КЗК е сезирана още през 2017 г. Решението на регулатора е, че Марешки и останалите двама души не са нарушили закона. Нарушение има само от страна на "Фармнет", за което дружеството се санкционира с близо половин милион лева. Това решение обаче е отменено през 2020, като начело на състава е лично председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

По време на съдебните дела „Воля“ беше в 44-ия парламент и допълваше мнозинството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Миналата есен Варненският апелативен съд осъди Марешки на 4 години затвор за изнудване, но през август 2021 Върховният касационен съд отмени присъдата му и върна делото за ново разглеждане на втора инстанция. Повторното гледане на делото ще е на 8 ноември, според регистрите на съда.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект