ВКС отмени присъдата на Марешки и върна делото във Варна Снимка: © bTV

Върховният касационен съд отмени присъдата на председателя на "Воля" Веселин Марешки, който беше осъден на 4 г. лишаване от свобода заради рекет и изнудване на бизнесмен от Варна.

ВКС е открил съществени нарушения в процеса на втора инстанция, затова е поискал Варненският апелативен съд да го разгледа отново.

На първа инстанция Марешки бе обявен за невинен, но през септември 2020 г. Варненският апелативен съд го осъди на 4 г. затвор при общ режим. Лидерът на „Воля“ трябваше да плати и 8 хиляди лева глоба, според втората инстанция.

ВКС забави разглеждането на делото с месец по искане на бившия зам.-председател на 44 Народно събрание, за да не влияе върху резултатите от изборите през април 2021.

„Воля“ се яви на парламентарните избори в коалиция с НФСБ на Валери Симеонов, но спечели едва 2,37% от гласовете (общо 75 926) и не попадна в 45-ото Народно събрание.

Марешки не се яви на заседанието през април, на което прокуратурата поиска от съда да потвърди ефективното наказание.

На изборите на 11 юли "Воля" беше част от коалицията "Българските патриоти" заедно с НФСБ и ВМРО, но отново остана под бариерата за парламентарно представителство с 85 795 гласа (3,14%). Веселин Марешки и лидерите на другите две партии Валери Симеонов и Красимир Каракачанов отказаха да се кандидатират за депутати.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024