Спонсорирани от efbet клубове и "Лудогорец" призоваха МФ да извади Найденови от "черния списък" Снимка: © ТВ+

ЦСКА 1948, „Лудогорец“ и "Миньор" (Перник) написаха отворени писма до финансовия министър Асен Василев с искане да извади от „черния списък“ по закона „Магнитски“ братята Цветомир и Боян Найденови и баща им Стефан.

Те са спонсори на ЦСКА 1948, „Арда“, „Берое“, „Черно море“, „Локомотив“ (София) и други български клубове чрез компанията си за спортни залози efbet. Освен това са генерален спонсор и на елитната дивизия на българския футбол, и на БФС, с които подписаха договор едва преди няколко дни.

На 15 юни семейство Найденови влязоха в разширения списък на МФ за физическите и юридическите лица, които попадат или биха попаднали под санкциите на САЩ заради свързаност с Делян Пеевски, Васил Божков или Илко Желязков.

В събота отворено писмо към Асен Василев прати изпълнителният директор на ЦСКА 1948 Добрин Гьонов. Няколко дни след като Найденови също обявиха в официална позиция, че не знаят защо попадат в „черния списък“, сега и клубът, който финансират, повтаря тезата им чрез шефа си.

Гьонов казва, че братя Найденови са „най-сериозният инвеститор в българския спорт и една от основните колони, без които той не би съществувал по същия начин“. „Тяхното финансиране към над 80 спортни организации и клубове дава стабилна основа за професионална работа и развитие на българските таланти“, допълва той.

„Бихме искали конкретно да подчертаем неимоверните усилия, които г-н Цветомир Найденов полага, за да може каузата ЦСКА да продължава да върви към нови успехи и висини. В дългогодишната ни работа заедно г-н Найденов е оставил впечатление у нас на изключително коректен и отговорен човек, за когото просперитетът на българския спорт и нашата република като цяло е основен приоритет“, пише още в писмото на ЦСКА 1948 до финансовия министър.

Гьонов повтаря твърдението на братя Найденови, че именно те са уличили Васил Божков и заради тях започнало разследването срещу бизнесмена, с когото заедно бяха съсобственици на „Еврофутбол“.

„Базирайки се на изложените дотук факти, ние от ЦСКА 1948, излизаме с апел към Вас да преразгледате решението на Министерство на финансите по казуса и да оцените разумно и правилно не само високата репутация, която efbet има като бранд, но и нивото на подкрепа, което компанията осигурява на българския спорт“, пише още в писмото към Василев.

Ден по-рано позиция в подкрепа на Найденови и efbet беше публикувана от изпълнителния директор на „Лудогорец“ Ангел Петричев. „Орлите“ от Разград са собственост на Кирил Домусчиев.

„В качеството ни на дългогодишни партньори с букмейкърската компания "Ефбет" и нейните собственици Цветомир и Боян Найденови, бихме искали да отправим апел към вас, а именно преразглеждане на решението за включването им в списъка на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC (американската Служба за контрол на чуждестранните активи)“, пише в тяхното писмо.

„Моля, да се има предвид, че „Ефбет“ е компания, която в последните години е един от най-големите инвеститори и спонсори на българския футбол и спорт. Над 80 са спортните клубове и федерации, които разчитат на финансовата подкрепа на "Ефбет", и сме уверени, че тази помощ е безкористна и е базирана на добрите бизнес практики", пише още Петричев.

Подкрепата си за Найденови обявиха и от втородивизионния „Миньор“ (Перник). „Ефбет“ е спонсор и на жълто-черните, като според ръководството компанията играе основна роля за „оцеляването на клуба“.

На 16 юни братя Найденови заявиха, че в списъка на МФ липсват много имена на близки до санкционираните, а те не трябвало да попадат в него, защото нямали отношения с нито един от тях през последната година.

Списъкът на МФ обаче беше разширен с имената на хора, които са били съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на компаниите, включени в санкционния списък през последните 5 години.


Семейство Найденови се възмутиха, че попадат в "черния списък" на МФ след уличаването на Божков



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024