Снимка: © ТВ+

Стефан Найденов и синовете му Цветомир и Боян Найденови смятат, че несправедливо са включени в „черния списък“ на Министерството на финансите за физически лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите по закона „Магнитски“.

Съсобствениците на „Еврофутбол“ и онлайн букмейкъра Efbet излязоха с обща позиция, в която казват, че са прекратили всякакви отношения със засегнатите от американските санкции лица (Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков). Списъкът на МФ обаче беше разширен с имената на хора, които са били съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на компаниите, включени в санкционния списък през последните 5 години. 

„Ние инициирахме много преди мерките по закона „Магнитски“ действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и престъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес“, пишат Найденови и добавят, че от март 2020 не са съдружници на нито един от санкционираните.

„На фона на нашето несправедливо попадане в този списък, още по-впечатляваща е липсата на редица имена - действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето от нашето съдружие“, добавят те.

Братята бяха основните инициатори на разследването срещу "Националната лотария" на Божков заради неправилно отчитане на дължимите държавни такси и за предполагаема заплаха за убийство. Те са били съдружници с Божков от 1993 г., но сигнализираха разследващите органи за нарушения от страна на бизнесмена, след като той ги заплашил.

"Включването ни в този списък е тревожен сигнал за върховенството на закона в страната и дава много опасна обратна връзка към надигащото се гражданско общество, че достойното отстояване на гражданска позиция и действията срещу корупцията и беззаконието могат да се обърнат във вреда на хората, които са предприели тези действия. Борбата ни не е само за изчистване на нашите имена и репутация - това са действия за отстояването на принципите на гражданското общество в България", твърдят Найденови.

Те са предприели „всички позволени от закона мерки“ в своя защита и са пратили документи до държавните институции - Министерство на финансите, ДАНС, НАП и Министерски съвет. Не е ясно обаче какво е съдържанието на документите.

Във вторник МФ разшири списъка „Магнитски“ още с майката на Пеевски – Ирена Кръстева, Александър Тумпаров, Борис Бекяров, Георги Попов, Димитър Ганев, които бяха свързани с "Ню геймс" или "Националната лотария" на Божков, и други.


МФ разшири списъка "Магнитски" с Ирена Кръстева, братя Найденови (efbet) и още 18 души

Как законът "Магнитски" засяга директно Пеевски и Божков, без да са нужни мерки от българските власти

Букмейкърът efbet на Цветомир Найденов успя да стигне до спонсорски договор и с БФСАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония