Семейство Найденови се възмутиха, че попадат в "черния списък" на МФ след уличаването на Божков Снимка: © ТВ+

Стефан Найденов и синовете му Цветомир и Боян Найденови смятат, че несправедливо са включени в „черния списък“ на Министерството на финансите за физически лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите по закона „Магнитски“.

Съсобствениците на „Еврофутбол“ и онлайн букмейкъра Efbet излязоха с обща позиция, в която казват, че са прекратили всякакви отношения със засегнатите от американските санкции лица (Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков). Списъкът на МФ обаче беше разширен с имената на хора, които са били съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на компаниите, включени в санкционния списък през последните 5 години.

„Ние инициирахме много преди мерките по закона „Магнитски“ действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и престъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес“, пишат Найденови и добавят, че от март 2020 не са съдружници на нито един от санкционираните.

„На фона на нашето несправедливо попадане в този списък, още по-впечатляваща е липсата на редица имена - действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето от нашето съдружие“, добавят те.

Братята бяха основните инициатори на разследването срещу "Националната лотария" на Божков заради неправилно отчитане на дължимите държавни такси и за предполагаема заплаха за убийство. Те са били съдружници с Божков от 1993 г., но сигнализираха разследващите органи за нарушения от страна на бизнесмена, след като той ги заплашил.

"Включването ни в този списък е тревожен сигнал за върховенството на закона в страната и дава много опасна обратна връзка към надигащото се гражданско общество, че достойното отстояване на гражданска позиция и действията срещу корупцията и беззаконието могат да се обърнат във вреда на хората, които са предприели тези действия. Борбата ни не е само за изчистване на нашите имена и репутация - това са действия за отстояването на принципите на гражданското общество в България", твърдят Найденови.

Те са предприели „всички позволени от закона мерки“ в своя защита и са пратили документи до държавните институции - Министерство на финансите, ДАНС, НАП и Министерски съвет. Не е ясно обаче какво е съдържанието на документите.

Във вторник МФ разшири списъка „Магнитски“ още с майката на Пеевски – Ирена Кръстева, Александър Тумпаров, Борис Бекяров, Георги Попов, Димитър Ганев, които бяха свързани с "Ню геймс" или "Националната лотария" на Божков, и други.


МФ разшири списъка "Магнитски" с Ирена Кръстева, братя Найденови (efbet) и още 18 души

Как законът "Магнитски" засяга директно Пеевски и Божков, без да са нужни мерки от българските власти

Букмейкърът efbet на Цветомир Найденов успя да стигне до спонсорски договор и с БФСАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024