Според Радев кабинетът не е паднал заради "користни интереси" на управляващите Снимка: © Screenshot

Беше очевидно, че кабинетът няма да падне, защото користните итнереси, които обвързват управляващите са много по-силни от всички имитации на реформи и на приоритети. Такъв коментар отправи президентът Румен Радев по повод провалилия се вот на недоверие към правителството.

Президентът беше гост на официална церемония във ВМА, където кадетите от Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“ получиха своето първо офицерско звание. След събитието Радев говори пред журналисти, като използва възможността за пореден път да отправи критики към управляващите.

Той твърди, че те следват две програми - една законодателна, която, по думите му, се изпълнява "със спорна ефективност", и друга неявна програма, "обявена в онзи запис". Радев я именува като "програма за превземане на кадровите лостове на властта".

"Всичко това се маскира зад едни шумни клетви в евроатлантизъм, които всъщност възпрепятстват европейското развитие на България, защото непрекъснато генерират евроскептицизъм и осуетяват пълноценната ни европейска интеграция", каза президентът.

По думите му, с решението на парламента в петък ще продължим "да се наслаждаваме на това майсторство на грозен политически театър".

Войната в Израел

Президентът призова за "сдържаност и разум" по повод ескалиращата военна ситуация в Израел и каза, че напрежението расте с часове, като не изключи вероятността в конфликта да бъдат въвлечени и други участници.

Радев не отговори категорично на въпрос дали ще свика Консултативния съвет за национална сигурност на фона на подновените военни действия в Близкия изток. Той изрази такова намерение при положение, че събитията ескалират.

Като върховен главнокомандващ той призова страната да се ангажира с нискобюджетни проекти за отбрана, включително дронове, антидрон системи, кибероперации и информационни операция.

"Необходимо е технологично обновяване и на службите за сигурност, на "Гранична полиция", на въоръжените сили, но и концептуално обновяване - това са нови форми и способи за водене на военни действия", допълни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024
Живот

Защо малко самоограничаване може да направи всички по-щастливи

Как краткотрайното подобряване на настроението ни прави по-нещастни в дългосрочен план

09:27 - 11.05.2024
Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024